- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vojvođanski klub: Vlasti u Srbiji tretiraju Vojvodinu kao okupiranu teritoriju

Nevladina organizacija Vojvođanski klub saopštila je danas da je sutrašnji datum 31. juli dan kada je Vojvodina 1945. godine, nakon Drugog svetskog rata, konstituisana kao samostalni politički entitet i optužila aktuelne vlasti da nisu prihvatile predlog da se i taj datum obeležava u Vojvodini kao praznik, jer tu pokrajinu tretiraju kao “okupiranu teritoriju”.

“Od 1988. godine naovamo sve vlasti u Beogradu su se prema Vojvodini ponašale kao prema okupiranoj teritoriji i dovele Vojvodinu do potpuno izraubovane pokrajine kojoj uskoro više neće imati šta da se uzme”, naveo je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Ta nevladina organizacija je optužila vlasti da “smišljeno” izostavljaju 31. juli 1945. kao datum kada je Vojvodina konstituisana kao samostalni politički entitet, dok istovremeno kao srpski nacionalni praznik obeležavaju stogodišnjicu priključenja Vojvodine Srbiji nakon Prvog svetskog rata.

Dana 31. jula 1945. godine, na zasedanju Skupštine izaslanika naroda Vojvodine, koju su činili predstavnici sedam njenih naroda: Srbi, Mađari, Hrvati, Slovaci, Rumuni, Rusini i Jevreji, i koji su zvanično priznati kao konstitutivni narodi koji su stvorili Autonomnu pokrajinu Vojvodinu, kao samostalan politički entitet, odlučili su da se Vojvodina kao pokrajina priključi Srbiji i Jugoslaviji.

“To se ne sme nikada zaboraviti. Vojvodina nije i nikada ne sme biti ‘pokrajina srpskog naroda i ostalih građana’, kako je Ustavom definisana cela Srbija. Vojvodina je konstituisana kao višenacionalna, ne samo u smislu procentualnog prisustva više nacija, već kao politički entitet koji je zvanično konstituisalo više naroda”, piše u saopštenju.

Odluke Skupštine izaslanika naroda Vojvodine verifikovao je AVNOJ na svom trećem zasedanju 10. avgusta 1945, istog dana kada prerasta u Privremenu Narodnu Skupštinu Demokratske Federativne Jugoslavije, najviše zakonodavno i predstavničko telo nove Jugoslavije, koje je imalo i puno međunarodno priznanje svih članica Antifašističke koalicije, podsetio je Vojvođanski klub.

Dodali su da narodi Vojvodine ne mogu biti „manjine“, jer su oni konstitutivni narodi Autonomne pokrajine Vojvodine.

“Ova odluka nas, takođe, obavezuje da se borimo za legitimna prava i položaj Vojvodine u Srbiji. Vojvodina nije ušla u sastav Srbije kao bezlična teritorija, već kao konstituisana Autonomna pokrajina Vojvodina, koja iz toga crpi svoja istorijska, ekonomska, (više)nacionalna, kulturna i druga prava”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!