Vojvođanski klub traži odgovornost za pojavu nacističkih simbola na izložbi žrtvama fašizma

"Nedopustivo promovisanje nacističkih simbola u javnom prostoru i ozbiljan udarac renomeu Arhiva Vojvodine kao institucije"

29. jan 2021

Nevladina organizacija Vojvođanski klub izrazila je danas “duboko zgražavanje” i najoštrije osudila prisustvo mladića sa nacističkim simbolom na izložbi posvećenoj žrtvama fašističke Racije u Drugom svetskom ratu u Arhivu Vojvodine i zatražila da nadležni u toj ustanovi odgovaraju za takav čin izrugivanja žrtvama.

“Pozivamo nadležne da sve odgovorne aktere sankcionišu u skladu sa važećim Zakonom o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih simbola i obeležja”, naveo je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Pre dva dana, 27. januara, nekoliko dana nakon posete izraelskog ambasadora, Arhiv Vojvodine su posetili učenici novosadske gimnazije “Svetozar Marković”.

Jedan od posetilaca je nosio crnu epidemiološku masku sa nacističkim obeležjem keltskog krsta, i to na izložbi posvećenoj žrtvama jednog fašističkog režima.

Fotografije na kojem se vidi taj mladić, za koga nije izvesno da je srednjoškolac, Arhiv Vojvodine je objavio na svom sajtu.

Nakon oštrih medijskih napisa, fotografije su uklonjene sa sajta, a Arhiv Vojvodine je uputio izvinjenje.

“Prisustvo kvalifikovanih stručnjaka – direktora Nebojše Kuzmanovića i istoričarke Ljiljane Dožić ovom incidentu i – još gore – njegova promocija na društvenim mrežama i veb stranici Arhiva, duboko je uznemiravajuća. Osim što je nedopustivo, promovisanje nacističkih simbola u javnom prostoru u ovom slučaju predstavlja i ozbiljan udarac renomeu Arhiva Vojvodine kao institucije”, navodi se u saopštenju Vojvođanskog kluba.

Dodali su da je u novembru prošle godine Arhiv Vojvodine zvanično posetio i predsednik ultradesničarske Slovenačke nacionalne stranke Zmago Jelinčić.

“Dakle, ovo nije prvi put da se Arhiv Vojvodine na svojoj veb prezentaciji hvali gostoprimstvom ukazanom neofašistima”, naveo je Vojvođanski klub.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Bindžovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga