- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vojvođanski klub: Stvorićemo Vojvođanski front i oformiti vojvođansku vlast

Nevladina organizacija Vojvođanski klub saopštila je danas, povodom 30. godišnjice od “jogurt revolucije” kojom je Miloševićev režim ukinuo autonomiju Vojvodine, da je došlo vreme da Vojvodina ponovo ima “svoju vlast” i pozvala na stvaranje Vojvođanskog fronta političkih i društvenih snaga iz te pokrajine.

“Uz poruku da će Vojvodine biti onoliko koliko bude borbe za nju, krenuli smo u susret istinskom objedinjavanju svih vojvođanskih snaga, na koje već mesecima pozivaju Vojvođanski klub, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, nevladine organizacije i građani”, navela je u saopštenju za javnost predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

Ona je dodala da niti jedna vlast u poslednjih 30 godina, od jogurt revolucije do danas, nije bila vojvođanska i ocenila da je došlo vreme da se to promeni.

“U poslednjih 30 godina prošle su razne vlasti. Bez obzira na njihove razlike, jedna stvar im je bila zajednička: uvek su većinu imale i glavnu reč vodile stranke sa centralom u Beogradu. Njih nisu zanimali ni Vojvodina, ni interesi Vojvođana. Zato Vojvodina decenijama propada”, ocenila je Branislava Kostić.

Prema njenim rečima, došlo je vreme da Vojvođani „uzmu sudbinu u svoje ruke“ i da “bez patronata Beograda i velikih stranaka, bez zvučnih prestoničkih imena i naslovnih strana u novinama, obezbede stvaranje vojvođanske opcije koja će omogućiti da prvi put nakon 30 godina Vojvodina dobije vojvođansku vlast”.

“Vojvođanski front polako i sistematično dobija svoje obrise. Mi, Vojvođani: starosedeoci i oni kojima je Vojvodina postala dom poslednjih godina i decenija, Srbi, Hrvati, Mađari, Slovaci, Rumuni, Rusini, Ukrajinci, Jevreji, Romi, Aškalije, Bošnjaci, Crnogorci i građani svih drugih nacija, prvi put nakon 30 godina bićemo zajedno, udruženi oko jedinstvenog cilja – Vojvodine. Niko od nas se neće odreći svojih izvornih ciljeva, ali smo svi saglasni da je okupljanje oko osnovnih zahteva neophodno i urgentno”, poručila je Branislava Kostić.

Dodala je da su osnovni zahtevi zakonodavna, izvršna i sudska vlast za Vojvodinu, kao i decentralizacija, demokratizacija, ravnopravnost i povraćaj vojvođanskih resursa, odnosno za snažnu, razvijenu, multikulturalnu i multikonfesionalnu, slobodnu Vojvodinu, u demokratskoj, građanskoj i pristojnoj Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!