- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vojvođanski klub: SPC širi pandemiju, dok je društvo suzbija

Nevladina organizacija Vojvođanski klub najoštrije je danas osudila Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) zbog toga što je organizovala po javno zdravlje rizične verske obrede i pozvala nadležne državne organe da zakonski sankcionišu takve postupke.

“Dosadašnje gromoglasno ćutanje nadležnih državnih organa, odnosno izostanak svake osude i oštre i zakonom predviđene sankcije prema anticivilizacijskom delovanju SPC-a, budi sumnju da se drakonske mere i vanredno stanje ne preduzimaju u cilju zaštite stanovništva, već u cilju rušenja institucija i jačanja autoritarnog poretka”, naveo je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Ta organizacija ocenila je da SPC stavlja sebe iznad Ustava i zakona kada ne samo da ne odustaje već javno poziva svoje vernike na obavljanje “zdravstveno krajnje rizičnih obrednih radnji”, čime direktno dovodi u opasnost živote i zdravlje ne samo vernika već i svih građana.

Vojvođanski klub je apelovao na sve one koji svoja religijska verovanja stavljaju ispred zdravlja i sigurnosti svojih sugrađana, da to prestanu da čine.

“Zahtevamo od Vlade Srbije da neodložno postupi u skladu sa svojim zaprećenim merama i obuzda kriminalno i neodgovorno ponašanje pojedinaca iz SPC-a, kojim se obesmišljavaju veoma ozbiljni i svakodnevni društveni napori za obuzdavanje pandemije”, piše u saopštenju.

Vojvođanski klub je pozdravio i podržao ozbiljne i svakodnevne žrtve i napore građana Srbije kao “nužne i naučno utemeljene metode za suzbijanje pošasti sa kojom se kao društvo suočavamo”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!