Vojvođanski klub: Šovinisti Vojvodinu doživljavaju kao kompenzaciju za Kosovo

“Građanke i građani Vojvodine da se okupe oko ideja antifašizma i evropskog opredeljenja”

09. maj 2021

Nevladina organizacija Vojvođanski klub u svom Proglasu povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope, ocenila je da šovinisti u Srbiji Vojvodinu doživljavaju kao kompenzaciju za gubitak Kosova.

“Antifašistička Vojvodina ne govori: ona šapuće, umesto da viče. Šovinisti neumorno rade na zatiranju našeg vojvođanskog identiteta i naše multikulturalnosti. Oni Vojvodinu očigledno doživljavaju kao kompenzaciju za Kosovo, koje je Srbija izgubila nakon što je poražena u ratu koji je izazvala monstruoznim zločinima i etničkim čišćenjem nad Albancima sa Kosova”, naveo je Vojvođanski klub u Proglasu povodom Dana pobede.

Pozvali su Vojvođane da se snažno usprotive takozvanom anti-antifašističkom narativu, koji nije ništa drugo nego čist fašizam.

“Izjednačavanje antifašista i profašističkih organizacija i partija i njihovo svođenje na dva ekstremna pola je pogubna manipulacija u koju veruje sve više mladih ljudi. Oni iz udžbenika istorije ne mogu da nauče ništa iz slavne Narodnooslobodilačke borbe svih naroda i narodnosti Jugoslavije. Oni ne znaju da u Vojvodini postoje različite nacionalne zajednice, ali ne postoje i nikada nisu postojale nacionalne ‘manjine’”, naveo je Vojvođanski klub.

Dodali su da u Vojvodini niko ne sme da bude manjina i da se tako oseća i naveli da su to ideje koje protežira autoritarna nacionalistička desnica, jer za njih, kao i za njihove ideološke pretke, 1945. godina nije značila pobedu, nego poraz.

“Autonomija naše Vojvodine uspostavljena je kao rezultat ogromnog doprinosa Vojvođana jugoslovenskoj pobedi nad fašizmom. Po tome je Vojvodina svetao primer na karti tadašnje Jugoslavije i čitave antifašističke Evrope. Uprkos tome što joj duže od 30 godina rade o glavi, Vojvodina je i dalje živa, i dalje je drugačija, i dalje ima šanse da se obnovi, ali se na tome mora raditi, uporno, i iz dana u dan”, poručio je Vojvođanski klub.

Dodali su da današnji 9. maj Vojvodina dočekuje u Srbiji koja je rehabilitovala svoju kolaboraciju i fašizam iz Drugog svetskog rata i iz ratova iz devedesetih godina 20. veka.

“Relativizacija i negacija antifašističkog nasleđa u Srbiji traje pune tri decenije. Generacije stasavaju u društvu u kome su dominantne ideje nacionalizma, šovinizma, neonacizma, klerofašizma, rehabilitacije kvislinga iz Drugog svetskog rata”, ocenjuje se u saopštenju.

Vojvođanski klub je pozvao antinacionalističke demokratske subjekte da rade na obnovi poverenja u evropsku ideju u društvu.

“Autoritarni, korumpirani režim raskida sve naše veze sa EU i ponovo promoviše sulude ideje ‘velike Srbije’ koja se sada zove ‘srpski svet’. Nacionalistička opozicija podržava takvu pogubnu politiku. Setimo se tragičnih posledica takve politike iz poslednje decenije 20. veka, 130.000 ubijenih i miliona raseljenih. Vojvođani, ne nasedajmo na manipulacije, jer nikakva promena granica ne može obezbediti mir i stabilnost u ovom, od nacionalizma iznurenom, jugoslovenskom regionu. Vojvođani, nama treba ukidanje granica kroz ulazak u punopravno članstvo EU. Evropska unija je istinska kuća za našu Vojvodinu”, poručio je Vojvođanski klub.

Pozvali su sve građanke i građane Vojvodine da se okupe oko ideja antifašizma i evropskog opredeljenja kao dva temeljna identitetska stuba moderne Vojvodine.

“Na tim vrlinama započnimo pokret otpora protiv režima i njegovih pomagača u vidu lažne, desničarske i nacionalističke opozicije koji – svi zajedno – predstavljaju najgore pojave u našem društvu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Proglas se završava porukom: “Smrt fašizmu, sloboda Vojvodini!”

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: The Best of
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga