Vojvođanski klub: Sergej Trifunović vređao Vojvođane, Savet protesta da se izjasni

"Govor mržnje ugrožava demokratska prava građana Vojvodine"

05. mar 2019

Vojvođanski klub uputio je danas otvoreno pismo Savetu protesta „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu od kojeg je zatražio da se izjasni da li će se ograditi od govora Sergeja Trifunović na poslednjem protestu u Novom Sadu, kao i da li će uputiti izvinjenje građankama, građanima i organizacijama koje se zalažu za širu autonomiju Vojvodine, a „za uvrede koje im je uputio Trifunović, a pre svega za kvalifikaciju da su separatisti“.

U saopštenju se navodi da je Klub je podržao proteste, te da su njegovi članovi i simpatizeri na njima aktivno učestvovali, a na nekima i govorili.

„U tim javnim istupima niko od njih nije ni pominjao posebne stavove Vojvođanskog kluba, već se insistiralo na onome što nas spaja – na borbi protiv aktuelnog režima i zalaganju za promenu sistema vlasti kako bismo obezbedili da nam se nikada više ne desi neki novi Vučić“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se, međutim, da se članovi Vojvođanskog kluba više ne osećaju dobro na protestima nakon što je na poslednjem novosadskom protestu 1. marta od njih traženo da sklone zvanične zastave Vojvodine, uz objašnjenje da one „ne mogu biti nošene u protestnoj šetnji“.

Uz to, kako se, napominje, na istom protestu predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović je govorio o navodnim pokušajima otcepljenja Vojvodine.

„U toku govora koji se može okarakterisati kao ratnohuškački, najavljivao je otcepljenje, umarširavanje okupacionih snaga i slično. Ono u čemu je Trifunović u pravu je činjenica da već godinama unazad svaka nedemokratska vlast i ekstremno desničarska opozicija svako zalaganje za širu autonomiju Vojvodine proglašavaju za separatizam, a sve građane i organizacije koji se za to zalažu proglašavaju separatistima“, ističe Vojvođanski klub.

Upozoravaju da vređanje građana Vojvodine i organizacija koje se bore za širu autonomiju da su „separatisti“, „đubrad“ i „govna“, i „pretiti im kao ‘otcepljivačima Vojvodine'“, predstavlja direktno kršenje njihovih demokratskih prava.

„Upotrebljeni rečnik, nepoznavanje novije istorije, govor mržnje i mnogo izrečenih laži, od strane Trifunovića, kao i događaji u vezi sa zvaničnim zastavama Vojvodine na protestu, primoravaju nas da vas, kao članove Saveta protesta direktno i otvoreno pitamo da li organizatori Protesta „1 od 5 miliona“ – Novi Sad, sve građane i organizacije koje se zalažu za širu autonomiju Vojvodine smatraju separatistima“, navodi se u saopštenju.

Vojvođanski klub zatražio je od Saveta da odgovori da li su na proteste dobrodošli članovi i prijatelji tog kluba i zvanične zastave Vojvodine, te poručio da od njihovih odgovora zavisi dalji odnos Kluba prema protestima i grupaciji stranaka i pokreta koji ih podržavaju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga