Vojvođanski klub: Reč prisajedinjenje je istorijski falsifikat

"Ima li Srbija nameru da Vojvodinu nastavi da pljačka, ponižava i izrabljuje i narednih sto godina, ili je ovih prvih sto bilo dovoljno?”

24. nov 2018

Nevladina organizacija Vojvođanski klub saopštila je danas da stotu godišnjicu priključenja Vojvodine Srbiji vlasti obeležavaju uz “falsifikate, lažnu istoriju i mitove”, među kojima je i reč “prisajedinjenje”.

“Prisajedinjenje se nikada nije desilo. Priključenje jeste. Zato što se u dokumentu o priključenju Vojvodine Srbiji, ni na jednom mestu ne koristi pojam ‘prisajedinjenje’, već ‘priključenje’. Aktuelna vlast, zarad veće uverljivosti svoje predstave, koristi arhaizam, koji se ni pre sto godina nije koristio”, naveo je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Dodali su da nikada nije postojala ni „Velika narodna Skupština Srba, Bunjevaca i ostalih slovenskih naroda iz Banata, Bačke i Baranje“, već je odluku o priključnju donela „Narodna skupština Srba, Hrvata, Bunjevaca, Slovaka, Rusina i ostalih naroda iz Banata, Bačke i Baranje“ (skraćeno: Velika narodna Skupština).

“Formalno-pravno posmatrano, to znači da se narodi koji su izričito nabrojani moraju smatrati ravnopravnim i državotvornim, tako da se čini da ‘prisajedinjenje’ nikako nije bilo samo ‘srpska stvar’. Ujedno, to znači da svi vojvođanski narodi, a pre svega Hrvati, Bunjevci, Slovaci i Rusini treba da preuzmu svoj deo odgovornosti i zasluga za priključenje Vojvodine Srbiji. I da se počnu smatrati državotvornim vojvođanskim narodom”, naveo je Vojvođanski klub.

Ocenili su da oni koji danas euforično proslavljaju priključenje iz 1918. godine, upadljivo izbegavaju da odgovore na pitanje: gde je Vojvodina danas?

“Nekada bogata i razvijena, Vojvodina je danas opljačkana i ekonomski upropašćena. Po ekonomskim parametrima, ispod Vojvodine su, od evropskih država, samo Bosna i Hercegovina, Albanija, Moldavija i Ukrajina. Ima li Srbija nameru da Vojvodinu nastavi da pljačka, ponižava i izrabljuje i narednih sto godina, ili je ovih prvih sto bilo dovoljno?”

Vojvođanski klub: Podrška Borku Stefanoviću, opozicija da zaustavi fašizaciju Srbije

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić osudila je danas brutalni napad “fašističkih kukavica” na Borka Stefanovića, predsednika Levice Srbije.

“Borku Stefanoviću želimo da se što pre oporavi od povreda, a Srbiji da se oporavi od fašizma”, navela je Branislava Kostić u saopštenju za javnost.

Dodala je da Vojvođanski klub ne poziva sudske organe da „što pre i potpuno reše slučaj Stefanovićevog prebijanja“, niti „da se počinioci najstrože kazne“, jer je Srbija zemlja u kojoj se kriminalci, ili ne hapse, ili se hapse i ekspresno puštaju na slobodu.

“Nema u Srbiji sudova koji će osuditi kriminalce i batinaše koji prebijaju one kojima mete na čelu crta predsednik države, lično. Za takvu Srbiju u kojoj će sudovi biti nezavisni, a predsednici pristojni i odgovorni, tek teba da se izborimo. Zato, umesto apela državi i državnim organima, upućujemo apel opozicionim partijama, da zaustave fašizaciju Srbije”, poručila je Branislava Kostić.

Zatražila je od opozicionih partija da se za to bore u parlamentu, ako mogu, a ako ne mogu, “vreme je da se prestanu igrati politike, da napuste parlament i pozovu narod na ulicu”.

“Pa da se demokratija povrati jedinim preostalim načinom: neposredno, voljom naroda koji više niti može, niti ima šta da čeka”, navela je Branislava Kostić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga