Vojvođanski klub poziva na ujedinjenje vojvođanskih snaga oko zahteva za status republike

Šest godina od Četvrte vojvođanske konvencije

02. apr 2018

Nevladina organizacija Vojvođanski klub pozvala je danas sve koji sebe smatraju zastupnicima interesa Vojvodine da ostave po strani sve međusobne nesporazume i da se okrenu borbi za status Vojvodine kao republike u federalizovanoj Srbiji.

“Vojvođani, ujedinimo se da nam Vojvodinu ne bi potpuno okupirali i nepovratno preuzeli, rasprodali i uništili oni kojima je jedino istorijsko dostignuće kreativna ponuda sendviča nesrbima”, navela je u saopštenju za javnost predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

Ona je podsetila da je pre šest godina održana Četvrta vojvođanska konvencija, na kojoj su usvojena dva dokumenta: Deklaracija o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije u Saveznu Republiku Srbiju i Nova vojvođanska ustavna inicijativa.

U deklaraciji je iznet zahtev da se država Srbija federalizuje, odnosno da ima dve federalne jedinice – Republiku Srbiju i Republiku Vojvodinu. U Ustavnoj inicijativi taj zahtev je konkretizovan.

“Danas, šest godina nakon usvajanja Deklaracije, resursi Vojvodine su manji nego ikada, najplodnija vojvođanska zemlja je prodata ili data u zakup bez realne nadoknade, naša industrija, poljoprivreda, željeznica, zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura… sve je devastirano, opljačkano i osakaćeno. Stvarne autonomije više nema, a i formalna je pred gašenjem. Umesto vrednih Vojvođana glavnu reč vode domaći i strani tajkuni i partijski moćnici”, ocenila je Branislava Kostić.

Prema njenim rečima, tačno 100 godina nakon priključenja Vojvodine Srbiji, zahtev: „Vojvodina Vojvođanima“, koji su Vojvođani izneli još 1932. i ponovo 1935. godine, aktuelniji je nego ikada.

“Vojvođanski klub podseća sve koji sebe smatraju zastupnicima interesa građana Vojvodine, bez obzira na to kad su i odakle došli u Vojvodinu, koje su nacije, kojim jezikom govore, kom se bogu mole i u koju bogomolju idu: ‘Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju!’”, poručila je Branislava Kostić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga