Vojvođanski klub: Odbrana Hrtkovaca od Šešelja je odbrana Vojvodine od fašizma

"Odgovornost je i na svima nama"

20. apr 2018

Vojvođanski klub pridružio se političkim strankama i nevladinim organizacijama koje su osudile verbalno nasilje i pretnje osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i zatražile njegovo procesuiranje.

„Srbija je država u kojoj nema nezavisnog sudstva, što znači da nema ko da zaustavi Vojislava Šešelja! Živimo državi u kojoj zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ekonomske resurse i medije drži jedna stranka. U praksi, to znači – jedan čovek“, isitče se u saopštenju Vojvođanskog kluba.

Ukazuje se da su etničko čišćenje i izmena etničke strukture Vojvodine, koje država nije sprečila devedesetih, jedan su od ključnih momenata u osudi Voijislava Šešelja. te da zakazivanjem mitinga u Hrtkovcima Vojislav Šešelj „obznanjuje svoju nameru da ponovi ratni zločin iz devedesetih u mirnodopskim uslovima i da ponovo pokrene talas etničkog čišćenja“.

„I ovoga puta, kao i 1992. godine, na državi je da ga spreči. Ako to ne učini, i Vučićeva Srbija će, isto kao i Miloševiševa, biti saučesnik u zločinu koji je mogla a nije ni pokušala da spreči. Problem je, samo, što je to i naša država. Prema tome, odgovornost je i na svima nama„, upozorava Vojvođasnki klub.

U saopštenju se poručuje i da je pitanje odbrane Hrtkovaca od Šešelja zapravo pitanje odbrane vojvodine od fašizma.

„Zato nije dovoljno da jedna ili dve političke stranke organizuju kontramiting u Hrtkovcima. Potrebno je da tamo budemo svi! Vojvođanski klub poziva sve vojvođanske antifašističke snage, političke partije, nevladine organizacije, medije, javne ličnosti i građane, da ostave po strani svoja partijska opredeljenja i da se svi okupimo oko Saveza antifašista Vojvodine, da zajedno oragnizujemo i pružimo otpor (ponovnoj) fašizaciji Vojvodine!„, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga