Vojvođanski klub: Ne odustajemo od protesta jer je počeo udar na Vojvodinu

"Vojvođani ovaj put neće dozvoliti da ponovo budu kolateralna šteta"

07. mar 2019

Vojvođanski klub saopštio je večeras da neće odustati od aktivnog učešća na protestima protv aktuelne valsti, uprkos, kak su naveli „uvredama i lažima izrečenim tokom i nakon protesta održanog 1. marta u Novom Sadu“, na kojem je govorio lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović.

U saopštenju koje je potpisala predsednica Kluba Branislava Kostić poručuje se da ova organizacija ne odustaje od protesta upravo zbog toga što je „otpočeo opšti i sinhronizovan udar na Vojvodinu i slobodnomisleće Vojvođane“

„Tokom šest dana, počev od Trifunovićevog govora u Novom Sadu, iznet je zahtev za ukidanjem zastave Vojvodine, predsednik vlade Vojvodine je izjavio da nije vreme za donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine ‘jer to za Srbiju nije prioritet’, sve organizacije i pojedinci koji se zalažu za veći stepen autonomije Vojvodine proglašeni su za separatiste… Ta besprizorna kvalifikacija izneta je čak i za najstarije nezavisno novinarsko udruženje – NDNV, kao i za VOICE (Vojvođanski istraživačko-analitički centar). To nije slučajnost!“, upozorila je Branislava Kostić.

Ona je ocenila da je Vojvodina targetirana kao meta, „kako bi se u javnosti zamaskirale predstojeće igre vlasti u vezi sa Kosovom“. Poručila je i da Vojvođani ovaj put neće dozvoliti da ponovo bude „kolateralna šteta“.

„Zato moramo biti potpuno sigurni da li iza povampirenja izmišljotina o separatizmu i separatistima stoji samo vlast, ili isti stav ima i deo opozicije. Dok se u to ne uverimo, ostajemo na protestima“, poručila je.

Vojvođanski klub pozvao je Novosađane da na sutrašnji protest dođu u još većem broju i sa još više vojvođanskih zastava, kako bi poslali jasnu poruku: „Vojvodina se umiriti neće! Hoćemo da oborimo vlast Aleksandra Vučića, ali ne želimo da posle njega dođu oni koji, kao i Vučić, Vojvodini ne nude i ne misle ništa dobro“.

Od organizatora protesta zatražili su da u potpunosti poštuju ustavna prava građana Vojvodine, a pre svega, da poštuju i štite zvaničnu zastavu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Takođe, organizatorima protesta poručuje se i da „prekinu sa mistifikacijom sastava saveta“ i uloge koje oni imaju u protestima i da objave koliko koja stranka, pokret ili udruženje, imaju svojih predstavnika, a koliko ima nestranačkih ličnosti, jer, kako se dodaje, „pravo je svakog građanina da zna ko ga vodi u protest i čiju će odgovornost tražiti, ako se ciljevi protesta iznevere“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga