Vojvođanski klub: Napad na mlade Albance u Novom Sadu – posledica državnog govora mržnje

"Najuže političko rukovodstvo Srbije svojim zlonamenim, šovinističkim i etnički netolerantnim govorom direktno stvara klimu netolerancije u kojoj se etnički motivisano nasilje podrazumeva"

08. okt 2018

Nevladina organizacija Vojvođanski klub najoštrije je danas osudila napad na dvojicu mladića albanske nacionalnosti u Novom Sadu i ocenila da je taj napad “direktna posledica širenja govora mržnje i državne tolerancije prema nasilju”.

“Zahtevamo od nadležnih državnih organa hitno i efikasno preduzimanje svih raspoloživih mera protiv kriminalaca koji su juče u Novom Sadu teško povredili dvojicu mladića albanske nacionalnosti. Takođe zahtevamo da se nepobitno utvrdi motiv napada, jer je zakonska kvalifikacija ovog zločina veoma važan ispit za naše društvo. Tolerancija države prema nasilju ozbiljno ugrožava sve njene građane”, naveo je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Optužili su najuže političko rukovodstvo Srbije da svojim “zlonamenim, šovinističkim i etnički netolerantnim govorom i licemernom praktičnom politikom”, direktno podstrekava ne samo širenje govora mržnje, već time i direktno stvara klimu netolerancije u kojoj se etnički motivisano nasilje podrazumeva.

Ocenili su da vlast svesno i sistematski zanemaruje činjenicu da sva istraživanja pokazuju da je etnička distanca u Srbiji sve veća, kao i da je najveća prema pripadnicima albanske nacionalnosti i prema Romima, što znači da su pripadnici ove dve nacije najranjiviji od svih naših građana.

“Vlast ništa ne čini da se to promeni. Čini se da im to uopšte ne smeta. Vlast takođe, vrlo precizno i zlonamerno krije činjenicu da je etnička distanca u Srbiji bila značajno smanjena nakon 2000. godine, da bi danas ponovo bila u ozbiljnom porastu. Jasno je čijom zaslugom”, navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

Kada je u pitanju Vojvodina, dodala je ona, aktuelne vlasti, posebno tokom ove godine, u okviru „obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja“, Vojvodinu “prečesto prekrštavaju u ‘Srpsku Vojvodinu’, naglašavajući i prenaglašavajući ‘srpstvo’ u Vojvodini”.

“Vojvodina je bila, sada je i zauvek će biti domovina velikog broja nacija. Isticanje jedne nacije u Vojvodini nikada nije donelo ništa dobro. Zato: ili sprečite etnički motivisano nasilje u Vojvodini, ili nas pustite da to sami uradimo”, poručila je Branislava Kostić.

Vojvođanski klub je naveo da se solidariše sa napadnutim sugrađanima i uputio im želje za brz i potpuni oporavak.

Matica Albanaca Srbije saopštila je juče da su dvojica mladića, obojica rođena 1999. godine, pretučena u noći između subote i nedelje kod Futoške pijace, te da je jedan od mladića životno ugrožen.

Iz Matice je saopšteno da je mogući povod napada na mladiće činjenica da su razgovarali na albanskom jeziku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga