- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vojvođanski ICT klaster: Predložene izmene Zakona o prevozu guše digitalizaciju

Vojvodina ICT klaster (VOICT) upozorio je danas da će usvajanje izmena Zakona o prevozu putnika, koje je planirano do kraja meseca, onemogućiti primenu digitalnih inovacija u tom sektoru i tako gušiti digitalizaciju Srbije za koju se Vlada Srbije deklarativno.

U saopštenju za javnost VOICT je naveo da ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović predloženim zakonskim izmenama ignoriše apele „predstavnika IT industrije u Srbiji koji stoje iza izvoznog proizvoda broj jedan“.

„Ona ignoriše IT sektor i šalje po hitnom postupku na usvajanje Zakon o izmenama zakona o prevozu putnika, kojim se taksimetar i pečat stavljaju na pijedestal i onemogućava primena digitalnih inovacija u tom sektoru“, piše u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se obrazloženjem da su tehnološke inovacije „dobrodošle ukoliko se uklapaju u postojeće propise“, šalje poruka da ministarstvo ne želi da konsultuje struku i prviredu u slučaju inovacija.

Ocenjuje se i da se, sa druge strane, time „suprotstavljaju zvaničnoj politici, koju veoma glasno zastupaju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, o digitalizaciji privrede i javnog sektora u Srbiji“.

„Ovi naši luditi što po Beogradu blokiraju saobraćaj i kao razmažena deca hoće da iznude ono što im je volja, neće zaustaviti informatičku revoluciju„, poručili su iz ICT klastera.

U saopštenju se navodi i da taksisti, koji su protestovali u maju na ulicama zbog predloženi izmena Zakona o prevozu putnika, „izgleda imaju podršku vlasti za ono što žele da izdejstvuju“.

„Budu li uspešni, usporiće napredovanje Srbije i to bi moglo sve da nas košta“, ocenjuje klaster.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!