Vojvođanski građanski centar obeležio Dan belih traka: Da se ne zaborave strašni zločini u Prijedoru

"U Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i dece bilo zatočeno u logorima"

31. maja 2018

Aktivisti Vojvođanskog građanskog centra pridružili su se i ove godine obeležavanju Međunarodnog dana belih traka simboličnim stajanjem na javnom mestu sa belim trakama oko ruku i čitanjem spiska ubijene dece Prijedora, njih 102.

Oni su naveli da je ovaj čin njihova dužnost, pre svega kao ljudi, a potom kao aktivista za ljudska prava, da skrenu pažnju javnosti na ovaj zločin koji se desio na samo 250 kilometara od Novog Sada.

„Naši sugrađani o ovome ne znaju gotovo ništa i mi ovim činom želimo da ih podstaknemo da pročitaju šta se dešavalo u Prijedoru, ali i širom Bosne devedesetih godina. Moramo da podsećamo na ovakve strašne zločine i da činimo sve što je u našoj moći da se oni ne zaborave. Ako ih se sećamo i ako im pridajemo značaj koji imaju, samo tako ćemo moći da imamo odgovoran odnos prema prošlosti, i samo tako ćemo moći da sprečimo da se bilo šta slično ponovi u budućnosti“, poručuju iz ove organizacije.

Oni su ovom javnom akcijom podsetili da je na današnji dan pre 26 godina sa radio stanice u Prijedoru emotivana naredba takozvanog „Kriznog štaba opštine Prijedor“ koja je nacistički etiketirala preostale nesrbe u tom gradu.

Po toj naredbi, ono su morali prilikom izlaska na ulicu da nose bele trake oko ruke, u znak raspoznavanja, a na svoje kuće su morali da okače bele zastave.

„Ovo je bio nastavak politike progona nesrba, koja je uključivala i oduzimanje imovine, otpuštanje sa posla, deportovanje u logore, psihičko i fizičko maltretiranje“, napominju aktivisti Centra.

Prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i dece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Muškarci su uglavnom mučeni i ubijani u logorima Keraterm i Omarska, a žene u logoru Trnopolje. Oko 3.000 ljudi i dalje se vode kao nestalo.

Predsednik „Kriznog štaba opštine Prijedor“ Milomir Stakić osuđen je u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora, a u njegovom predmetu se navodi da je je tokom rata iz ove opštine planski deportovano oko 20.000 nesrpskih stanovnika.

Na inicijativu prijedorskih aktivista za ljudska prava od 2012. se obeležava Dan belih traka u znak sećanja na nacističko žigosanje i progon kojem su Prijedorčani bili izloženi, simboličnim nošenjem belih traka na rukavima i iznošenjem belih plahti na prozore.

(Autonomija, foto: Vojvođanski građanski centar)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga