Vojvođanska škola interkulturalizma počinje u Temerinu 

"Temerin je 2012. godine bilo žarište međunacionalnih tenzija u Vojvodini"

07. feb 2018

Projekat „Vojvođanska škola interkulturalizma“, koji uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji sprovodi Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina, biće sproveden u temerinskoj srednjoj školi tokom marta meseca, sa ciljem da relaksira višegodišnje međunacionane tenzije između mladih Srba i Mađara u tom gradu, najavljeno je danas.

Prva „Vojvođanska škola interkulturalizma“ biće organizovana u Srednjoj školi „Lukijan Mušicki“ u Temerinu, a učestvovaće pažljivo odabranih 15 učenika završnih razreda, koje će predložiti škola.

Izvršna direktorica CRCD-a Snežana Ilić rekla je na konferenciji za novinare u Novom Sadu da je njena organizacija 2012. godine sprovela istraživanje u Temerinu, koje je pokazalo da je to mesto tada bilo žarište međunacionalnih tenzija, a deca u školi „Lukijan Mušicki“ imaju problema u komunikaciji i suživotu.

„Pre pet godina smo u istoj školi, tokom istraživanja međuetničkih incidenata u Temerinu, došli do rezultata da ne postoji komunikacija među mladim Srbima i Mađarima koji je pohađaju i da oni ne poznaju dovoljno kulture onoga drugoga. Idemo u onu sredinu gde je potrebno dovesti mlade i neposredni bliži kontakt, koji ne postoji ni na nivou škole, niti zajednice“, rekla je ona.

U okviru programa škole, mladi iz Temerina imaće priliku da učestvuju u četvorodnevnoj interaktivnoj radionici, a predviđena je i poseta institucijama, verskim objektima, kao i Novosadskom pozorištu (Ujvideki szinhaz) u kojem se predstave izvode na mađarskom jeziku, a titlovane su na srpski.

Snežana Ilić je dodala da će u projekat biti uključena i treća grupa mladih, a to su pripadnici rusinske zajednice iz Novog Sada, koji će „relaksirati odnose između mladih Mađara i Srba“.

„Rusinska zajednica sa Mađarima deli svoj manjinski položaj, a sa Srbima deli jezičku srodnost“, kazala je ona i dodala da je u planu da program bude multipliciran, te da se nakon ovoga primenjuje u drugim sredinama i etno-kulturnim grupama.

Članica tima za izradu kurikuluma škole Eva Vukašinović rekla je da je u Temerinu bilo mnogo problema što se tiče komunikacije među mladima, pre svega zbog jezičke barijere.

„Temerin je za početak najveći izazov i mislim da bi bilo dobro unaprediti učenje srpskog jezika kao nematernjeg, kao i učenje jezika sredine. Prema informacijama koje imam, došli smo do toga da deca u nekim sredinama u Vojvodini među sobom pričaju na engleskom, što je za mene bilo poražavajuće“, rekla je Vukašinović.

Ona je upozorila da Srbija ima propise koji se tiču prava manjina, i ako je nešto tim propisima garantovano, potrebno je pričati o primeni tih propisa.

„U okviru škole ćemo mlade naučiti i šta su to garantovana prava, šta je Ustav i zakoni, šta znači govor mržnje i zašto je zabranjen, a šta je nasuprot tome sloboda govora i medijska pismenost“, dodala je Eva Vukašinović, koja je i ekspertkinja za prava nacionalnih manjina.

Predstavnica Misije OEBS u Srbiji Valeri Peri (Valery Perry) rekla je da ta organizacija podržava ovaj projekat u okviru aktivnosti usmerenih na prevenciju radikalizacije nasilnog ekstremizma.

„Mladima su neophodne konstruktivne aktivnosti, koje bi ih odvratile od antisocijalnog ponašanja i gravitiranja ka huliganskim i ekstremističkim grupama koje promovišu nasilje, zato je ovakav rad na neformalnom obrazovanju mladih najvažnija misija“, rekla je Peri.

Izrada kurikuluma „Vojvođanske škole interkulturalizma“ je u toku, a edukacija će biti sprovedena tokom marta meseca 2018. godine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga