Vojvođanska partija: Formirati Vojvođanski front za odbranu Vojvodine

“Nemamo prava da ćutimo i čekamo, sada već izvesni, treći oktroisani ustav iz Beograda"

03. apr 2018

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić podržao je danas inicijativu nevladine organizacije Vojvođanski klub za objedinjavanje svih provojvođanskih snaga i za borbu da ta pokrajina dobije status republike unutar federalizovane Srbije i ocenio da pitanje statusa Vojvodine nikada nije bilo otvrenije i važnije za njene građane nego danas.

“Neophodno je formiranje Vojvođanskog fronta kao ustavotvornog pokreta za odbranu Vojvodine, a koji bi činili isključivo vojvođanske stranke, organizacije i pojedinci na osnovnim temeljima antifašizma i političko-ekonomskog subjektiviteta Vojvodine za koji se manje-više svi zalažemo, a on podrazumeva punu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, pravo raspolaganja sopstvenim finansijama, imovinom, prirodnim i radom stvorenim resursima, kao i Ustav Vojvodine”, naveo je Odžić u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, Ustav Vojvodine bi bio garant svih od ranije osvojenih i stečenih prava za Vojvodinu, a koja su “punih 30 godina pod suspenzijom” od strane centralne državne administracije Republike Srbije kroz nametnute ustave iz 1990. i 2006. godine.

On je podsetio da se u 2018. navršava 100. godišnjica od pripajanja Vojvodine Srbiji, 75 godina od utemeljenja socijalističke Jugoslavije i 30 od takozvane Jogurt revolucije, kojom je Miloševićev režim ukinuo autonomiju te pokrajine.

“Nemamo prava da ćutimo i čekamo, sada već izvesni, treći oktroisani ustav iz Beograda, jer upravo taj treći može da bude i konačan kada je u pitanju statusni položaj Vojvodine od strane aktuelnog režima kao najgore moguće metastaze memorandumske SANU i SPC štetočinske politike prema Vojvodini i svim njenim građanima od 90-ih godina pa do dana današnjeg”, naveo je Odžić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga