Vojvođanska Antifašistička koalicija večeras predstavlja Proglas o otporu fašizaciji društva

"Srbijom danas vladaju političke strukture koje svoje delovanje zasnivaju na poricanju antifašizma i reviziji istorije"

09. maja 2018

Vojvođanska antifašistička koalcija koju čini 13 nevladinih organizacija predstaviće večeras na Akademiji povodom Dana pobede Proglas o otporu fašizaciji društva, kojim se poziva na stvaranje društvene snage koja će promovisati vrednosti antifašizma, te pružati otpor političkim i društvenim procesima koji se zasnivaju na totalitarizmu, autoritarizmu, kultu ličnosti, represiji, širenju straha i nasilja.

U Proglasu se upozorava da Srbijom danas vladaju političke strukture koje svoje delovanje zasnivaju na poricanju antifašizma kao temeljne vrednosti moderne Evrope i savremene civilizacije i reviziji istorije, dok se istovremeno uništavaju institucije i ukida sloboda mišljenja i govora. Ocenjuje se i da sistemsko urušavanje antifašističkih vrednosti vodi opravdavanju zločina ne samo u daljoj nego i bliskoj istoriji.

„Proglas je nastao kao vid otpora jačanju ekstremizma i fašizacije društva. Cilj je da se javnost podseti na sva zla koje su bila posledica fažizma i nacizma, koje su vojnički poraženi pre 73 godine, te da se suprotstavi aktuelnim pokušajima poricanja antifašizma, revizije istorije i pojavama novih oblika fašizma koji prete da naruše demokratski poredak u društvu“, navodi se u saopštenju koalicije.

Proglas će predstaviti predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević, predsednik Hrvatskog građanskog saveza Tomislav Stantić i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović.

U okviru Akademije biće predstavljen i projekat „Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018“, čiji cilj je da se ukaže na štetne posledice stavova i akcija sa obeležjima fašizma, neonacizma i ekstremizma u Srbiji, i otvori mogućnosti za kritičko delovanje i suprotstavljanje ovakvim idejama i praksama.

U okviru projekta biće raspisan i javni poziv studentima, aktivistima nevladinog sektora i mladim novinarima za učešće u istraživanju u kojem bi se prikupile i dokumentovale činjenice o aktuelnim oblicima ekstremizma i njegovom uticaju na društvo.

Projekat „Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018“ sprovode Centar za podršku ženama i Vojvođanska Antifašistička koalicija, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija, a predstaviće ga Marija Srdić iz Centra za podršku ženama i Radivoje Jovović iz Vojvođanskog kluba.

Akademija Antifašističke koalicije održače se u 19,30 časova u Medija centru Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga