- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vojvodini vraćeno vlasništvo nad samo 15 objekata

Direktor Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa Marko Radosavljević izjavio je da Zakon o javnoj svojini ne obezbeđuje efikasan prenos svojine na Pokrajinu i najavio da će ta uprava predložiti izmene nekih njegovih odredbi.

Radosavljević je za današnji novosadski „Dnevnik” rekao da je Vojvodini do sada vraćeno vlasništvo nad samo 15 objekata.

„Posebno zabrinjava to što je do sada u pokrajinsko vlasništvo uknjiženo svega 15 objekata, iako smo pripremili dokumentaciju za više od 200 koje smo popisali kao pokrajinsku imovinu, a koju smo dostavili Republičkoj direkciji za imovinu”, naveo je Radosavljević.

Dodao je da je iz Direkcije stigao odgovor za 71 predmet koji može da se uknjiži, ali je od toga uknjiženo tek 15, jer je najveći problem s katastrima nepokretnosti, pa tako od 37 zahteva koje je uprava podnela Katastru u Novom Sadu još nijedan nije uknjižen, a između ostalih ni zgrada u kojoj je smeštena pokrajinska vlada.

„Njihovo objašnjenje je da još nije pripremljen softver kojim bi se unapredile oprativno-tehničke mogućnosti za uknjižbu”, rekao je Radosavljević i podsetio da je od stupanja na snagu Zakona o javnoj svojini proteklo već deset meseci.

On je ocenio da su lokalne samouprave i pokrajina u ovom procesu u mnogo težem položaju od Republike, jer za svaki objekat koji žele da uknjiže kao javnu svojinu moraju da pribave brojnu dokumentaciju da bi dokazivali vlasništvo, dok se vlasništvo Republike upisuje po službenoj dužnosti.

Moguće je da se i ne želi uspešno sprovesti proces vraćanja imovine pokrajini i lokalnim samoupravama, ocenio je Radosavljević i rekao da bi se to moglo zaključiti i iz nekih odredbi Zakona o javnoj svojini.

„Jer, da je stvarno postojala namera da se vrati imovina lokalnim samoupravama i pokrajini, onda je trebalo propisati da se stavlja van snage zakon iz 1996. godine i da se nadležni organi obavezuju na to da izvrše uknjižbu po službenoj dužnosti. Mi u pokrajini i lokalnim samoupravama moramo da dokazujemo da je imovina koja nam je prethodno oduzeta zakonom iz 1996. godine – naša”, izrazio je čuđenje Radosavljević.

Najavio je da će uprava Vladi Vojvodine sugerisati da se formira pokrajinska direkcija za imovinu.

Precizirao je da pokrajina još uvek čeka uknjižbu nad sedam zgrada i poslovnih objekata u Novom Sadu, među kojima su i zgrada sedišta pokrajinske administracije i zgrade pravosudnih organa, potom vile i odmarališta u Sremskoj Kamenici, Čortanovcima, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji.

U evidenciji pokrajinske imovine za koju se traži upis vlasništva su i regionalni putevi u Vojvodini, odnosno državni putevi drugog reda, dužine 1.811 kilometara, objekti čiju izgradnju je finansirao Pokrajinski fond za kapitalna ulaganja, ukupno vredni 13,7 milijardi dinara, te kanalska mreža duga 17.000 kilometara.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!