Vojvodini vraćena „Fruška gora“

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Srbije prenelo je danas osnivačka prava nad Nacionalnim parkom Fruška gora na Vojvodinu

29. sep 2010

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Srbije prenelo je danas osnivačka prava nad Nacionalnim prakom Fruška gora sa Republike na Pokrajinu Vojvodinu.
Time je praktično završen postupak prenosa nadležnosti u odnosu na formiranje Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora, kojeg je nedavno osnovala Skupština Vojvodine, a na osnovu obaveza koje proističu iz novog Statuta Vojvodine.
Sporazum o prenosu osnivačkih prava potpisali su danas na Novosadskom sajmu resorni ministar Oliver Dulić i vojvođanski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Slobodan Puzović.
Prenos osnivačkih prava omogućiće da se u Agenciji za privredne registre Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora“ uknjiži i da se sva prava i obaveze zaposlenih i sredstva prenesu na to pokrajinsko javno preduzeće.
„To će omogućiti da koordiniramo naredne aktivnosti i da u koordinaciji s Ministarstvom i drugim institucijama radimo na unapređenju nacionalnog parka i da se prirodna baština sačuva i na mudar način koristi u budućnosti na dobrobit lokalne zajednice“, izjavio je Puzović.
Dulić je rekao da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje sve nadležnosti prenelo na Pokrajinu, ali je i skoro sav novac koji se za te namene utroši prenet na pokrajinske institucije.
„Pokrajina danas ima svoj Fond za zaštitu životne sredine i oni odlučuju gde će taj novac da se utroši“, rekao je Dulić i dodao da je ljudima u Ministarstvu stalo da to bude dobar primer koji će pratiti i sva druga ministarstva.
On je ocenio da „kroz uspešnu realizaciju postupka decentralizacije regionalne i lokalne vlasti mogu bolje da upravljaju nekim resursima nego centralne vlasti“, i izrazio uverenje da će Pokrajina na još bolji i uspešniji način upravljati Nacionalnim parkom Fruška gora.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga