Vojvodini oduzeto pravo i na mišljenje

Skandalozna odluka Ustavnog suda Srbije

10. jula 2012

Novi Sad ne može da bude „glavni“ grad već administrativni centar, Vojvodina ne može – za razliku recimo od Kragujevca – da ima kancelariju u Briselu… Verovatno će svi morati da se prebace na ćirilicu, pošto je kao neustavno proglašeno i rešenje zakona koje je Vojvodini omogućavalo da „bliže uređuje službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina“. Ovo su samo neke „antiustavne“ odredbe Zakona o utvrđivanju nadeležnosti pokrajine, prema proceni sudija Ustavnog suda Srbije.

Proustavne „Večernje novosti“ pišu, a B92 prenosi, da je Ustavni sud Srbije utvrdio da čak 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine nisu u saglasnosti sa Ustavom.

Inače, ovaj zakon je usvojen krajem 2009. godine, a podnosioci predloga za ocenu ustavnosti bile su Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija, kao i uvek zabrinuti za vaskoliko Srpstvo, strahujući od vojvođanskog secesionizma u oblastima životne sredine, kulture, ruralnog razvoja…

U obrazloženju odluke koja je napisana na čak 85 strana, navodi se da je definisanje Novog Sada kao „glavnog“ grada – suprotno zakonu svih zakona. Grad na Dunavu ostaje administrativni centar i sedište organa pokrajine.

Pored toga, predlagači ove vrste propisa neće morati da traže mišljenje nadležnog organa APV tokom donošenja zakona koji uređuju „pitanja od pokrajinskog značaja“.

Vojvodina je ostala i bez kancelarije u Briselu, odnosno prava da, kako se navodi u zakonu, „u okviru svoje nadležnosti može osnovati predstavništva u regionima Evrope“.

Vojvodini je oduzeto pravo i da preko svojih organa u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja „donosi, sprovodi i nadzire mere agrarne politike i mere ruralnog razvoja“. U suprotnosti sa Ustavom su i članovi zakona koji su APV omogućavali da „uređuje, unapređuje i obezbeđuje zaštitu životne sredine „, kao i pitanja vezana za lov i ribolov.

Autonomna pokrajina je ostala i bez prava da donosi strategiju tehnološkog razvoja i da osniva fondove za sufinansiranje pogona visokih tehnologija, rešavanje stambenih pitanja mladih naučnika.

Isto tako, ukoliko se budu osnivale nove jedinice lokalne samouprave, ukidale ili spajale postojeće, APV neće imati pravo na mišljenje. Vojvodina je izgubila i neke mogućnosti u oblasti energetike: da predlaže deo programa za ostvarivanje razvoja ove nauke na svojoj teritoriji, da utvrđuje potrebe i obezbeđuje kapacitete.

Republika Srbija imaće i dalje nadležnost da unapređuje politiku u oblasti ravnopravnosti polova na teritoriji pokrajine, zatim da predlaže mrežu sudova, dok pokrajina na severu neće moći da poslove iz kulture, prosvete i javnog informisanja poveri savetima nacionalnih manjina.

Kao svedoci „tužbe“ pojavljivali su se Kosta Čavoški (inače, svedok i na strani Radovana Karadžića u Hagu), Zoran Lončar i poznati Miloševićev ustavopisac Ratko Marković.

Ipak, 14 odredbi koje su bile sporne prošlo je test sudija.

Tako će APV i dalje uređivati nadležnost, izbor i rad organa i službi koje osniva, a moći će da sarađuje sa „odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država, u okviru spoljne politike Srbije“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga