Vojvodinašume upozoravaju građane na opasnost od požara 1. maja

Policija upozorava građane da budu oprezni za 1. maj zbog požara

29. apr 2014

Javno preduzeće Vojvodinašume danas je građanima delilo brošure i tri vrste kese za različite vrste otpada, kako bi ih upozorili da se tokom proslave Praznika rada, 1. maja, ponašaju odgovorno prema prirodi.

Zaposleni u tom preduzeću građanima su u Tržnom centru „Merkator“ objašnjavali kako da odreaguju u slučaju požara u prirodi i upozoravali ih da otpad koji ljudi ostavljaju za sobom može naškoditi prirodi.

Prema statističkim pokazateljima razlog izbijanja požara je u više od 95 odsto slučajeva ljudski faktor, kazali su zaposleni.

Oni su građanima skrenuli pažnju da ne pale vatru na otvorenom prostoru, ukoliko mesto nije za to predviđeno, vidno obeleženo i obezbeđeno.

Upozorili su i da se godišnje nanose neprocenjive štete šumskom fondu pa je tako u proteklih deset godina u Vojvodini stradalo više od 1.000 hektara šume i obraslog šumskog zemljišta.

„Svi treba da imamo moralnu obavezu da čuvamo prirodu i šume, zato još jednom skrećemo pažnju građanima da pokupe otpad za sobom i ugase vatru i žar ispod roštilja“, kazali su zaposleni u JP Vojvodinašume.

Policija upozorava građane da budu oprezni za 1. maj zbog požara

Novosadska policija upozorila je danas sugrađane da tokom proslave Praznika rada, 1. maja, budu oprezni prilikom loženja vatre, kako ne bi izazvali požare.

Policija je u saopštenju za javnost upozorila da je po Zakonu o zaštiti od požara, zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

U saopštenju se dodaje da je Javno preduzeće Nacionalni park „Fruška gora“ na većem broju lokacija uredilo ložišta koja su adekvatno ozidana i mogu se koristiti za spremanje hrane, pri čemu se nakon upotrebe, ostaci moraju ugasiti i ne smeju se ostavljati bez nadzora.

Poseban problem u ovakvim situacijama predstavlja vetar, koji veoma lako može preneti žar i prouzrokovati požar, navodi se u saopštenju i upozorava da u slučaju vetra građani ne koriste ni uređena ložišta.

Policija je podsetila da su za nepoštovanje Zakona o zaštiti od požara propisane visoke novčane kazne: za pravno lice od 300.000 do milion dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice od 10.000 do 50.000 dinara i za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara.

U slučaju požara i pričinjene materijalne štete, može se podneti i krivična prijava, navela je policija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga