Vojvodinašume: Nismo potcenili vrednost šuma

Za 13 godina rada vrednost šuma povećana za preko 900 miliona dinara

08. dec 2014

Javno preduzeće Vojvodinašume demantovalo je danas navode Državne revizorske institucije (DRI) da je potcenilo vrednost šuma, jer je, kako se navodi, za 13 godina rada vrednost šuma povećana za preko 900 miliona dinara.

„Kada je JP Vojvodinašume 2003. godine formirano, vrednost šuma u ovom preduzeću iznosila je 5,7 milijardi dinara, dok je 31. decembra 2013. ova vrednost iznosila 6,66 milijardi dinara. Evidentno je da JP Vojvodinašume u 2013. godini ne samo da nije potcenilo vrednost šuma kojim gazduje, nego je od osnivanja uvećalo njihovu vrednost za 948 miliona dinara, i pored toga što mu je Zakonom o restituciji oduzeto 1.425 hektara pod šumom“, piše u demantiju Vojvodinašuma.

Dodaje se da nije tačan navod DRI da „nije izvršen obračun primljenih donacija u korist prihoda za 2013. godinu za iznos od 18,8 miliona dinara“ i da je svesno propušteno da je DRI u napomenama o pravilnosti poslovanja konstatovao da je „u januaru 2014. godine Preduzeće u svojim poslovnim knjigama ukinulo donacije u korist prihoda, te je na taj način otklonilo utvrđenu nepravilnost“.

„Pored toga, u nastavku teksta se tendenciozno navode delovi izveštaja, iako izveštaj ni u jednom svom delu za poslovanje u 2013. godini ne predviđa ni prekršajne ni krivične mere, već samo mišljenja i preporuke za unapređenje poslovanja Preduzeća“, piše u saopštenju Vojvodinašuma.

Dodaje se da je DRI Vojvodinašumama dala niz preporuka manjeg materijalnog značaja s ciljem da se unapredi sistem finansijskog upravljanja, kontrole, planiranja i računovodstvenog praćenja poslovanja, ne odstupajući pri tome od svog konačnog mišljenja da su finansijski izveštaji istiniti, objektivni, a poslovanje u skladu s propisima rbije, datim ovlašćenjima i planiranom svrhom.

DRI je u svom izveštaju prošle nedelje navela da su „Vojvodinašume“ procenom da šume kojima gazduju, vrede 6,7 milijardi dinara, višestruko potcenile njihovu vrednost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga