Vojvodinašume dobitnik Evropske povelje za održivi turizam

JP Vojvodinašume se upisalo na mapu svetski priznatih parkova

11. dec 2014

Direktorki JP Vojvodinašume Marti Takač danas je u Evropskom parlamentu u Briselu svečano dodeljena Evropska povelja za održivi turizam.

Kako se objašnjava u saopštenju Vojvodinašuma, priznanje je rezultat višegodišnjeg zajedničkog rada tog preduzeća i Svetskog fonda za prirodu (WWF) na zaštiti područja Specijalnog rezervata „Gornje Podunavlje“.

U Vojvodinašumama su istakli da su, zahvaljujući WWF i saradnji te organizacije sa Europark federacijom, pre dve godine odabrana zaštićena područja iz regiona koja su se uključila u proces dobijanja Evropske povelje za održivi turizam (ECST). U saopštenju se navodi da su se Vojvodinašume prošle godine opredelile za sertifikaciju održivog turizma u Specijalnom rezervatu prirode kojim upravlja, Gornjem Podunavlju, kao i da je to preduzeće tada ušlo u proces za dobijanje Evropske povelje za održivi turizam.

„U saradnji sa članovima Foruma zainteresovanih strana i WWF-om, pet meseci se radilo na izradi strategije i akcionog plana za razvoj održivog turizma SRP Gornje Podunavlje. Zahvaljujući dobroj međusobnoj saradnji i velikom zalagnju, verifikacioni tim Europark federacije je 18. novembra 2014. godine pozitivno ocenio kandidaturu i dodelio JP Vojvodinašume za SRP „Gornje Podunavlje“ ovaj prestižni sertifikat“, ističe se u saopštenju.

U njemu se podseća da je Specijalni rezervat „Gornje Podunavlje“ jedno od pet zaštićenih područja u regionu, a jedino uz Nacionalni park „Fruška gora“ u Srbiji, koje je započelo novo iskustvo sa održivim turizmom. Na ovaj način, ocenjuje se, dokazano je da se znanjem i jasnom vizijom može puno toga napraviti kada je u pitanju sektor zaštite prirode.

„Zahvaljujući ovom velikom uspehu JP Vojvodinašume je postalo prepoznatljivo na turističkim tržištima i upisalo se na mapu svetski priznatih parkova kao što su parkovi Provanse, Velike Britanije i Italije“, poručuje se u saopštenju JP Vojvodinašume.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga