Vojvodina želi sačuvati stare filmove u Kinoteci

U pitanju su serija "Veliki transport", filmovi “Tako se kalio čelik“,“Granica“,“Sveti pesak“, "Rani radovi", kao i brojne druge kopije

30. avg 2013

Vojvođanski sekretarijat za kulturu spreman je da podrži projekat očuvanja filmske građe produkcijskih kuća Neoplanta film, Tera film i Televizije Novi Sad koja se nalazi u Jugoslovenskoj kinoteci, izjavio je danas u Beogradu resorni sekretar Slaviša Grujić.

Grujić je u razgovoru sa direktorom Jugoslovenske kinoteke Radoslavom Zelenovićem rekao da je njegov sekretarijat spreman da potpiše protokol o poslovno-tehničkoj saradnji sa tom kinotekom, preneo je Pokrajinski sekretarijat za informisanje.

U Jugoslovenskoj kinoteci danas se čuvaju kopije filmova produkcijskih kuća Neoplanta film, Tera film i Televizije Novi Sad. U pitanju su serija „Veliki transport“, filmovi “Tako se kalio čelik“,“Granica“,“Sveti pesak“, „Rani radovi“, kao i brojne druge kopije.

Sagovornici su se složili da je očuvanje kulturne baštine, u kojoj je i filmska produkcija, stvar opšteg dobra i kao takva mora profesionalno da se čuva, neguje i arhivira.

„Veoma je važno da se arhiva kopija filmova i serija Neoplante adekvatno sredi i naprave nove kopije“, istakao je Grujić.

Radoslav Zelenović je iskazao spremnost za saradnju i dodao da je Jugoslovenska kinoteka pre nekoliko godina dobila od Evropske banke za obnovu i razvoj najnoviji softver za obradu starih kopija, koji na najbolji mogući način sređuje staru filmsku građu.

Kada je arhiviranje u pitanju, tu je posao veoma precizan i detaljan, jer samo jedna „načeta“ kopija može svojim hemijskim svojstvima da ugrozi veliki deo drugog materijala i zato se pri otvaranju starih kopija mora obratiti pažnja na kvalitet, pa je uključivanje stručnjaka više nego neophodno, istakao je Zelenović.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga