- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vojvodina zainteresovana za slovenačka iskustva sa EU fondovima

Predstavnici Vlade Vojvodine razgovarali su danas u Sloveniji sa ministrom poljoprivrede i ekologije te države Francom Bogovičem o iskustvima Slovenije u korišćenju predpristpunih fondova Evropske unije.

„Iskustva Slovenije u korišćenju predpristupnih fondova EU u većini oblasti, a posebno u oblasti razvoja poljoprivede, ruralnog razvoja i prerađivačke industrije mogu da budu model i za naše uslove, a prenos tih iskustava bio bi dragocen za naše proizvođače“, istakao je potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić.

Kako je preneo Pokrajinski sekretarijat za informacije, dogovorena je intenzivnija saradnja u ovim oblastima u narednom periodu, kao i u oblasti edukacije u konkurisanju za fondove EU.

Pored Ješića, koji je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, u razgovoru su učestvovali i pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin i predsednik Privredne komore Vojvodine Ratko Filipović.

Oni su razgovarali i sa direktorom Poljoprivedne komore Slovenije Igorom Horvatinčičem i predsednikom Zadružnog saveza Slovenije Petrom Vriskom, o mogućnostima intenzivnije saradnje vojvođanskih i slovenačkih preduzeća.

U razgovorima je rečeno da je Slovenija po obimu spoljnotrgovniske razmene u Vojvodini rangirana na deveto mesto.

Miroslav Vasin je kazao da u Vojvodni posluje više od 30 slovenačkih kompanija koje zapošljavaju oko 8.000 radnika.

Delegacija iz Vojvodina posetila je i 50. Međunarodni poljoprivredni sajam „Agra“ koji se održava u Gornjoj Radgoni, gde je svoje proizvode izložilo više od 1.700 izlagača iz 32 države i koji traje do 30. avgusta.

Na sajmu učestvuje i 18 kompanija iz Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!