Vojvodina ulazi u Asocijaciju vinskih regija Evrope

Vojvodina ima povoljne prirodne uslove i dugu tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnje kvalitetnih vina. Pod vinogradima u Vojvodini su 12.153 hektara, od čega se redovno obavlja berba na 75 odsto površina, a vinova loza je jedna od značajnijih kultura na pojedinim proizvodnim područjima

19. maja 2010

Vlada Vojvodine ovlastila je danas pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu da sprovede postupak učlanjenja Vojvodine u Asocijaciju vinskih regija Evrope (AREV), saopštila je pokrajinska vlada.
Kako se navodi u obrazloženju, Vojvodina ima povoljne prirodne uslove i dugu tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnje kvalitetnih vina.
Pod vinogradima u Vojvodini su 12.153 hektara, od čega se redovno obavlja berba na 75 odsto površina, a vinova loza je jedna od značajnijih kultura na pojedinim proizvodnim područjima.
S obzirom na to da postoje veliki neiskorišćeni potencijali za podizanje novih zasada vinograda i proizvodnju kvalitetnih vina u ovoj proizvodnji, Vojvodina preko svojih fondova nudi mogućnost za razvoj ove oblasti, piše u saopštenju.
AREV je organizacija koja okuplja 70 regija članica iz 14 evropskih država sa ciljem da omogući razmenu iskustava.
AREV je osnovan 1994. godine kao naslednica Konferencije vinskih regija Evrope iz 1988. godine, sa sedištem u Strazburu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga