Vojvodina u mreži za zaštitu savskog sliva

Zajednička akcija i poduhvat država u slivu Save

01. juna 2015

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine pridružio se danas aktivnostima na očuvanju prirode duž reke Save, od njenog izvorišta u slovenačkim Alpima do ušća u Dunav kod Beograda.

Ovaj sekretarijat je danas potpisao Deklaraciju mreže zaštićenih područja u savskom slivu – Sava Parks, a ovaj dokument je potpisan u okviru inicijative evropske fondacije EuroNatur.

Deklaraciju su do sada potpisale brojne instutucije, u Srbiji su to Javno preduzeće Vojvodinašume, Pokret gorana Sremska Mitrovica i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

„Potpisivanjem ovog dokumenta preuzimamo odgovornost za održivi razvoj Posavine, omogućavamo prekogranična saradnja i privlačenje sredstava iz evropskih fondova“, kazao je Slobodan Puzović na potpisivanju Deklaracije.

Puzović je rekao da je cilj i da se kroz organizovanje zaštićenih područja uz Savu obezbediti kvalitetna zaštita i održivi razvoj loklanih samouprava.

Portparol SavaParks mreže Goran Gugić objasnio je da je specifičnost zaštićenih područja u savskom slivu ta što zaštita prirode u njoj nije nešto što ograničava, već što funkcioniše kao motor razvoja, a posebno ruralnih područja.

Predstavnica fondacije EuroNatur Tereza Šiler izjavila je da je reč o zajedničkoj akciji i poduhvatu država u slivu Save od kojeg će ljudi koji u njima žive imati najviše koristi.

Deklaraciju su potpisali i predstavnici Turističke organizacije Ruma, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrednostima Vukovarsko-sremske županije iz Vinkovaca, Vlada Srpske i Nacionalnog parka „Triglav“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga