Vojvodina traži prihode od akciza

Vojvodina traži 43 odsto od akciza prikupljenih na teritoriji Pokrajine

15. nov 2012

Potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović izjavio je da će pokrajina tražiti da joj se ustupi 43 odsto prihodan od akciza sakupljenih na teritoriji Vojvodine.

Petrović je za današnji novosadski Dnevnik rekao da će pokrajina amandmanom na budžet Srbije za 2013. godinu tražiti da država, uz postojeće prihode od poreza na zarade i dobit preduzeća, ustupi Vojvodini i 43 odsto prihoda od akciza sakupljenih na teritoriji Pokrajine.

Usvajanjem tih amandmana u Skupštini Srbije bio bi realizovan ustavni minimum od sedam procenata za finansiranje Vojvodine, kazao je Petrović.

On je rekao da je nedavnim izmenama Zakona o budžetskom sistemu dovedeno u pitanje finansiranje Pokrajine na način na koji je to zagrantovano Ustavom Srbije, pošto je umanjena osnovica za obračun pokrajinskog budžeta.

„Ovim amandmanima, kojima se traži 43 odsto od akciza za pokrajinski budžet, zahteva se zapravo poštovanje Ustava kojim je definisano da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto republičkog“, naveo je Petrović.

Podsetio je da još uvek nije usvojen zakon o finansiranju Vojvodine, kojim bi se trajno rešilo pitanje izvornih prihoda Pokrajine.

Pokrajinska vlada ranije je pokrenula postupak pred Ustavnim sudom za ocenu ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu, jer smatra da je tim propisom neustavno umanjena osnovica za obračun pokrajinskog budžeta.

(Dnevnik)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga