Vojvodina traži kompenzaciju za SFRJ vile

U Hrvatskoj su ostale vila "Sveti Rok" na Opatijskoj rivijeri i odmaralište u Crikvenici, a u Sloveniji vila na Bledu

30. avg 2011

Vlada Vojvodine traži od srpskih vlasti kompenzaciju za imovinu koju je koristila a ostala je na teritoriji nekadašnjih jugoslovenskih republika, današnjih država, Hrvatske i Slovenije. To su dve vile i odmaralište, na hrvatskoj obali Jadrana i u slovenačkom Bledu.

Vila „Sveti Rok”, nekadašnja „Vojvodina”, nalazi se na Opatijskoj revijeri, u Lovranu, a hrvatska država prodala ju je 1995. godine švajcarskoj firmi iz Lugana, odnosno ruskom bogatašu, bankaru i izdavaču Sergeju Rodionovu. Po pisanju hrvatske štampe prošle jeseni, u „prelepoj vili ’Sveti Rok’” odmara se i Rodionovljeva supruga Olga, ruski fotomodel, glumica i poslovna žena, koja je, pišu, „u Moskvi zvezda, a u Lovranu anonimna susetka”.

Pokrajinskom javnom pravobranilaštvu poznato je da je ta vila nekadašnjeg Izvršnog veća Vojvodine prodata i poseduju dokumentaciju o tome. U Hrvatskoj je ostalo i odmaralište „Vojvodina” u Crikvenici, kojim, s pripadajućim zemljištem, raspolaže hrvatski fond za privatizaciju. Međutim, u vojvođanskom javnom pravobranilaštvu nemaju podatak o tome da li je i ta imovina prodata privatnom vlasniku.

U Sloveniji je, na Bledu, kod istoimenog jezera pod planinskim masivom Triglava, ostala vila, čiji naziv je takođe „Vojvodina”. U tom slučaju vlasničkih promena nije bilo, podaci su Pokrajinskog javnog pravobranilaštva iz 2006. godine. Vila ima 186 kvadrata, a spolja je u lošem stanju, rečeno je našem listu.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je nedavno da je veoma važno da se nacrtom zakona o javnoj svojini reši i sudbina objekata ostalih u bivšim jugoslovenskim republikama, danas nezavisnim državama. Pajtić je u ime Pokrajinske vlade zatražio da se to pitanje reši deobnim bilansom i definiše koja kompenzacija pripada Pokrajini na osnovu njenih investicija u prošlosti.

Nacrt zakona o javnoj svojini kojim se razgraničava državna, pokrajinska i imovina lokalnih samouprava još se razmatra, a u Vladi Srbije očekuju da će ga usvojiti prekosutra, na narednoj sednici. Državni sekretar Goran Radosavljević rekao je ranije našem listu da će i o tome biti diskusije, i podsetio na to da je pitanje imovine koju Srbija ima u bivšim jugoslovenskim republikama rešeno Sporazumom o sukcesiji iz 2004. godine.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga