Vojvodina sve starija

U Vojvodini živi oko 300.000 starijih osoba, što znači da je u proseku svaki šesti stanovnik pokrajine stariji od 65 godina, s tendencijom daljeg starenja stanovništva.

01. okt 2010

Prema popisu iz 2002. godine, starije osobe čine 15,7 odsto stanovništva Srbije, što Srbiju čini četvrtom u svetu po broju starijih od 65 godina. Podaci iz ovog popisa govore da u Vojvodini živi oko 300.000 starijih osoba, što znači da je u proseku svaki šesti stanovnik pokrajine stariji od 65 godina, s tendencijom daljeg starenja stanovništva, navodi se u saopštenju Kancelarije pokrajinskog ombudsmana, povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba.

Pre 10 godina u svetu je bilo 600 miliona starijih osoba, a prema procenama demografa njihov broj će, zbog opadajućeg nataliteta i povećanja dugovečnosti, 2050. godine biti oko dve milijarde. Prema tim procenama, porast broja starijih osoba biće najviši i najbrži u zemljama u razvoju, u kojima će tokom narednih 40 godina njihov broj trostruko porasti te će u tim zemljama živeti više od 80 odsto svetske populacije starijih osoba.

Kancelarija pokrajinskog ombudsmana preporučila je da se, u cilju zaštite prava i interesa starijih osoba a u skladu sa Nacionalnom strategijom o starenju od 2005 do 2016. godine izradi jasna socijalna karta stanovništva u Vojvodini i Srbiji, sa posebnim osvrtom na starije osobe kao jednu od naročito ranjivih društvenih grupa. “To bi bio prvi korak ka utvrđivanju stvarnog broja socijalno ugroženih starijih osoba”, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga