- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vojvodina: Smetovi snega, kolone vozila, beskrajna putovanja

Sneg koji je od juče ujutro bez prestanka padao u velikim količinama, izazvao je velike probleme u Vojvodini, pre svega zbog jakog vetra koji pravi smetove , a pojedini ljudi su ostajali i ostaju u kolonama vozila na putevima i po 15 sati.

Jedna Novosađanka krenula je juče oko 17 sati autobusom na put za Kulu, a na odredište je stigla u četiri sata ujutro. Reč je o razdaljini manjoj od 60 kilometara, koja se po suvom vremenu pređe za manje od sat vremena, a za koju je autobusu sinoć trebalo celih 11 sati.

„Prvo smo ostali blokirani kod Srbobrana, jer je na putu bio smet visok najmanje jedan metar. Došla su vozila zimskih službi i nakon nekoliko sati čekanja uspeli su da nas odblokiraju. Tek onda sam se u stvari uplašila, jer kada smo krenuli, shvatili smo da vozimo po putu koji se u stvari uopšte ne vidi. Svuda okolo je bila bela pustinja, bili smo jedino vozilo koje se kreće putem“, ispričala je ona agenciji Beta.

Dodala je da je srećna okolnost bilo to što je autoobus imao dovoljno goriva pa je grejanje bilo neprestano upaljeno.

„A onda smo nekoliko kilometara pre Vrbasa ponovo stali. Ovaj put se ispred nas isprečio šleper, koji je očigledno proklizao na putu i preprečio se celom širinom. Stajali smo satima i satima, izgubila sam pojam o vremenu a i svaku nadu da ćemo se ikada izvući odatle. Mehanizacija zimskih službi bila je uporna i uspela je da nam napravi mesta za prolaz. Potom je sve vreme ispred nas išao kamion-grtalica koji je čistio sneg i smetove sa puta. Putovali smo brzinom puža i tako smo se nekako dokopali Kule“, kazala je ona.

Dvojica vozača jedne privatne novosadske firme krenuli su juče ujutro na put iz Nemačke ka Novom Sadu. „Uspeli smo da pređemo celu Evropu, ali kada smo ušli u Srbiju, na auto-putu kod Feketića, sačekala nas je kolona ogromne dužine. Srećom, desilo se da smo stali veoma blizu benzinske pumpe pa smo imali gde da se sklonimo“, ispričao je jedan od njih agenciji Beta.

Oni sinoć od ponoći još uvek stoje u koloni koja je dugačka više od deset kilometara, a posvedočili su da u koloni ima i vozila u kojima su mala deca.

U Novom Sadu sneg takođe nije prestajao da pada od juče ujutro i prouzrokuje velike probleme u funkcionisanju grada, uprkos naporima zimskih službi gradskih komunalnih preduzeća.

Naročito je problematično na sremskoj strani grada, u brdovitim ulicama u koje ne mogu ući kamioni i mašine za čišćenje snega.

„Potpuno smo odsečeni od sveta. Plašimo se da nam ne nestane struje, što je ovde prilično čest slučaj, jer su u pitanju nadzemni strujni vodovi“, ispričao je Beti jedan žitelj naselja Čardak kod Sremske Kamenice, koji ima dvoje male dece.

Članovi LSV na bezbednom

Članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) iz Sombora koji su ostali zaglavljeni u autobusu na putu Bački Petrovac-Silbaš, sada su na bezbednom u osnovnoj školi u selu Silbaš, saopštila je ta stranka.

Pojedini članovi su bili uspeli peške da stignu od zavejanog autobusa do Silbaša, a preostale su evakuisale spasilačke službe.

„I poslednji delegat LSV iz Sombora koji je čekao lekarsku pomoć u zavejanom autobusu stigao je u osnovnu školu u Silbašu, tako da su sad svi na sigurnom. U školi nema hrane pa je predsednik opštine Bački Petrovac obezbedio hranu, a i meštani su se ponudili da pripreme hranu za ligaše koji su noć proveli zavejani na putu Bački Petrovac-Silbaš“, navodi se u saopštenju.

Delegati su sinoć oko 18 sati krenuli put Sombora, nakon što su prisustvovali Kongresu LSV u Novom Sadu.

Nakon što putevi budu očišćeni i policija odobri polazak autobusu, delegati će krenuti svojim kućama.

Prema rečima predsednika Gradskog odbora LSV u Somboru Dragana Nenadova, povratak bi trebalo da bude u ranim popodnevnim satima.

Još nekoliko autobusa sa delegatima LSV imalo je problema da stigne do svojih domova zbog zavejanih puteva.

Delegati iz Bača noć su proveli u Tovariševu. Nekolicina se jutros uputila peške do Bača koji je udaljen pet kilometara i oni su trenutno nadomak svojih kuća, dok ostali čekaju da se raščiste putevi.

Delegati iz Ade, Sente i Kanjiže, koji su noć proveli u osnovnoj školi u Horgošu, oko 11:30 sati su stigli svojim kućama.

Ligaši iz Čoke su noć proveli u Mesnoj zajednici Novo Orahovo i čekaju da se raščiste putevi da bi stigli do svojih porodica, a delegati iz Žednika i Đurđina su od Subotice do svojih kuća stigli pešice.

Na putu su bili zaglavljeni i članovi LSV iz Zrenjanina, koji su u svoje domove stigli oko šest sati ujutru.

Ekipa SNP-a stigla u Zagreb nakon 12 sati putovanja

Ekipa predstave „Galeb“ Srpskog narodnog pozorišta stigla je u Zagreb nakon 12 sati putovanja, u otežanim okolnostima izazvanim snežnom mećavom i kolapsom saobraćaja, pa će zakazano gostovanje ipak biti održano kao što je i najavljeno.

Iz Srpskog narodnog pozorišta poslali su i fotografije sa puta na kojima se vide dugačke kolone na autoputu kroz Hrvatsku, upozorenja da je kolovoz klizav i da se vozi 40 kilometara na sat.

Ansambl SNP-a danas u 17 sati nastupiće u Zagrebačkom kazalistu mladih sa predstavom „Galeb“ Antona Pavloviča Čehova, u režiji Tomija Janežića.

Predstava traje šest i po sati i ima tri pauze.

U okviru Dana SNP-a u Zagrebu, ovaj drama, opera i balet ovog teatra odigraće od 9. do 12. decembra ukupno četiri predstave u četiri zagrebačka pozorišta.

Očevidac: Naplaćuju putarinu od zaglavljenih u snegu!? 

Na naplatnoj rampi kod Siriga službenici ne dozvoljavaju vozačima da nastave put dok god ne plate putarinu.

„Ne daju nam da prođemo dok ne platimo putarinu. Ovo je nečuveno, a bili smo zaglavljeni sinoć od ponoći“, ispričao je jedan vozač agenciji Beta.

On je dodao da na toj naplatnoj rampi na autoputu Subotica-Beograd vlada velika nervoza i napetost.

Privremeno ukinuta putarina kod Siriga i Banovaca

Javno preduzeće Putevi Srbije ukinulo je danas naplaćivanje putarine na naplatnim stanicama Sirig i Novi Banovci, u cilju što bržeg raščišćavanja puta i bržeg protoka vozila, saopšteno je iz tog preduzeća.

Naplata je ukinuta „zbog vanredne situacije na području Vojvodine, prouzrokovane neprestanim i obilnim snežnim padavinama, jakim vetrom i smetovima, kao i saobraćajnim nezgodama koje su tokom jučerašnjeg dana i noći izazvale zastoj u saobraćaju formirajući kolone vozila“.

Na naplatnoj rampi kod Siriga, kako je ranije javila Beta, službenici nisu dozvoljavali vozačima da nastave put dok god ne plate putarinu.

„Ne daju nam da prođemo dok ne platimo putarinu. Ovo je nečuveno, a bili smo zaglavljeni sinoć od ponoći“, ispričao je jedan vozač agenciji Beta.

On je dodao da na toj naplatnoj rampi na autoputu Subotica-Beograd vlada velika nervoza i napetost.

Zbog snega se porodila u kamionu

Teodora Talpae iz Aleksandrova, koja je krenula u zrenjaninsko porodilište nije mogla da prođe zastoj kod mesta Čestereg, pa su je ekipe hitne pomoći smestile i zbrinule u kamion koji je bio pored puta gde se i porodila.

I majka i beba su u dobrom stanju a ime devojčice će biti Snežana, javila je Radio-televizija Vojvodine.

RTV je javila i da je jedan muškarac preminuo od smrzavanja u mestu Ravni Topolovac.

Zbog snežnih nanosa u gradu Zrenjaninu i opštini Žitište proglašena je vanredna situacija.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!