Vojvodina: Smanjen broj nezaposlenih osoba sa invaliditetom

Od ukupno zaposlenih, 29 odsto su žene, a među nezaposlenim osobama sa invaliditetom povećan je udeo onih sa visokim obrazovanjem

03. dec 2013

U Vojvodini je do kraja oktobra 2013. godine evidentirano 6.757 nezaposlenih osoba sa invaliditetom, što predstavlja tendenciju smanjenja broja nezaposlenih osoba iz te društvene kategorije, saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Na osnovu izveštaja filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, u Vojvodini je za deset meseci 2013. godine zaposleno 2.020 osoba sa invaliditetom, što je za 39 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, piše u saopštenju za javnost.

Navodi se da su od ukupno zaposlenih, 29 odsto bile žene, a među nezaposlenim osobama sa invaliditetom povećan je udeo onih sa visokim obrazovanjem.

Tendencija smanjenja i stabilizacije broja nezaposlenih osoba sa invaliditetom je direktna posledica povećane tražnje i zapošljavanja osoba sa Rešenjem o invaliditetu, zbog ispunjenja zakonskog propisa koji nudi opciju da „platiš ili zaposliš“, objašnjava se u saopštenju.

Dodaje se da je afirmativna politika povećala broj osoba sa invaliditetom koji se prijavljuju na tržište rada iz grupe radno neaktivnih, sa namerom da koristi raspoložive programe i povećaju izglede za posao.

Poslodavaci imaju mogućnost da zakonsku obavezu izvrše izborom jednog od tri načina: zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, uplatom u budžetski fond ili ugovorom o saradnji sa preduzećima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kojih u Srbiji ima 46, od kojih je 10 u Vojvodini.

Poslodavaci iz Vojvodine svoju obavezu u 69 odsto slučajeva izvršavaju zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, 28 odsto uplatom u fond, a tri odsto ugovorima o saradnji sa preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, navodi se u saopštenju.

Uz to, restriktivnija politika sticanja prava na invalidsku penziju povećala je udeo aktivnih tražioca posla među nezaposlenima i smanjila pretenzije na sticanje statusa invalidskog penzionera, piše u saopštenju.

Pastor: Sistemski urediti finansiranje udruženja osoba sa invaliditetom 

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je o osobama sa invaliditetom potrebno voditi računa stalno, a ne samo povodom Međunarodnog dana koji je posvećen njima.

Pastor je u razgovoru sa predstavnicima Organizacije invalida Vojvodine rekao da osobama sa invaliditetom treba sistemski i zakonski omogućiti normalan život, funkcionisanje i ravnopravnost, preneo je Biro za informisanje Vlade Vojvodine.

„Smatram da je neophodno omogućiti jednu vrstu permanentne podrške iz budžeta, kako bi ova udruženja normalno funkcionisala, a zatim postoje i mogućnosti konkursa za različite sadržaje koji bi olakšali i pomogli svakodnevni život članova ovih udruženja“, kazao je Pastor.

Kao najveće probleme sa kojima se susreću, predstavnici udruženja istakli su arhitektonske barijere po gradu, nedostatak zvučnih signala na raskrsnicama, nedostatak finansijskih sredstava, probleme u nabavci pomagala.

Sastanku su prisustvovali predstavnici paraplegičara i kvadriplegičara, ratnih vojnih invalida, cerebralne i dečije paralize, slepih i slabovidih, gluvih i nagluvih i distrofičara.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga