Vojvodina punopravni član Radne zajednice Dunavskog regiona

Vojvodina je postala punopravni član Radne zajednice Dunavskog regiona, saopštio je danas zamenik pokrajinskog sek…

21. okt 2008

Grb VojvodineVojvodina je postala punopravni član Radne zajednice Dunavskog regiona, saopštio je danas zamenik pokrajinskog sekretara za regionalnu i međunarodnu saradnju Vladimir Pandurov.
„Time je Vojvodina ušla u uži izbor za dobijanje novca u okviru projekta „Donauregionen“, čiji je ukupni budžet 2,5 miliona evra“, kazao je Pandurov na konferenciji za novinare.
Dodao je da je prošle nedelje u Bratislavi Vojvodina primljena u članstvo te jedinstvene inicijative usmerene ka zajedničkom prostornom planiranju i razvoju svih evropskih regiona kroz koje teče Dunav što će, kako je rekao, biti vrlo značajno u prekograničnoj saradnji naše zemlje.
Pandurov je kazao da je u prvoj fazi projekta „Donauregionen“ sprovedeno istraživanje u 42 srednjeevropske regije kroz koje protiče Dunav koje je pokazalo da su prema prirodnim uslovima, ljudskim resursima i naseljima, transportu, tehničkoj infrastrukturi i privredi najrazvijeniji regioni Budimpešte i Bratislave.
Prema tom istraživanju, Beograd je na osmom, Južnobački okrug na 11., a Sremski na 23. mestu.
„Borski okrug je na 37. poziciji i prema kriterijumima istraživanja razvijeniji je od Srednjebanatskog okruga što govori da su neki delovi Vojvodine manje razvijeni čak i od devastiranih krajeva Srbije i to bi trebalo da se ima u vidu u koncipiranju strategije ravnomernog razvoja republike“, zakjučio je Pandurov.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga