Vojvodina prodaje akcije Tesla banke

Država onemogućila nastavak rada Tesla banke

14. nov 2014

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici donela odluku da proda akcije Tesla štedne banke u Zagrebu ponuđaču „B2 Holding AS“ iz Osla iz Norveške, čime će se pridružiti odluci Fonda za razvoj Republike Srbije.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman na konferenciji za novinare izrazio je nezadovoljstvo zbog prodaje akcija, i dodao da je 1. jula 2014. godine Fond za razvoj Republike Srbije uputio Pokrajinskoj vladi poziv da se pridruži zajedničkom nastupu u cilju prodaje akcija Tesla štedne banke.

„Pokrajinska vlada je došla u poziciju da mora da prihvati ovaj poziv i da se pridruži prodaji akcija, s obzirom da po Statutu Vojvodine ne može da ulaže kapital u drugo pravno lice u inostranstvu“, rekao je Radoman.

On je izrazio nezadovoljstvo što Srbija ipak nije postupila po obaveštenjima koja je dostavljala Hrvatskoj narodnoj banci, te što u Tesla štednoj banci nije izvršena dokapitalizacija.

“Ta banka neće moći da izvrši ulogu koju je imala – da podrži povratak Srba u Hrvatsku i ojača njihov ekonomski položaj. Razočaran sam jer smo ovih dana imali prilike da vidimo da su u budžetu Srbije planirana sredstva za dokapitalizaciju Dunav osiguranja, Poštanske štedionice i Srpske banke“, rekao je Radoman.

Radoman smatra da je Srbija, koja se na dnevnoj osnovi zadužuje 8,5 miliona evra, mogla sa iznosom od 10 miliona evra da dokapitalizuje Tesla štednu banku i “omogući joj da nastavi da radi ono zbog čega je osnovana“.

On je rekao da će akcije Fonda za razvoj Republike Srbije i pokrajine Vojvodine, u ukupnom obimu od 75.728 akcija, biti prodate za milion evra, te da će za 35.694 akcije Vojvodina dobiti 471.160 evra.

„Zbog odugovlačenja perioda za donošenje odluke, došlo je do gubitka kapitala banke. To je uticalo da smo dobili svega 31 odsto od onog što je uloženo“, rekao je Radoman.

Tesla štedna banka je osnovana 2011. godine, kupovinom jedne štedionice iz Hrvatske, a najveći akcionar bio je Fond za razvoj Republike Srbije sa 29,12 odsto učešća i 40.034 akcije, zatim Vojvodina sa 25,96 odsto učešća, odnosno 35.694 akcije, a akcionari su i Deoničarsko društvo Zvijezda, Končar, Đuro Đaković, Sladorana iz Hrvatske i ostali manji akcionari sa manje od pet posto učešća.

Ukupni kapital Tesla štedne banke je bio 4.800.000 evra.

„Pokazalo se da je to nedovoljni kapital. Nije uplaćen veći jer svi oni koji su bili predviđeni da učestvuju kao akcionari, nisu uplatili iznose, uključujući i državu Hrvatsku, što je dovelo do gubitaka u poslovanju u 2012. i 2013. godini”, kazao je Radoman.

On je dodao da je krajem 2013. i 2014. godine, Vlada Srbije obavestila Hrvatsku narodnu banku da je njen interes, kao većinskog akcionara, dalji razvoj te banke na hrvatskom tržištu, ali da do dokapitalizacije nikada nije došlo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga