Vojvodina preuzela vođstvo u IT sektoru

Po receptu Silikonske doline

20. feb 2014

Vojvodina je tokom 2013. godine i statistički preuzela vođstvo u IT sektoru Srbije, a posebna prednost pokrajine je ta što je Univerzitet u Novom Sadu, zajedno sa Fakultetom tehničkih nauka (FTN), prepoznao šansu i do sada lansirao više od 100 IT firmi, izjavio je danas direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja.

“Univerzitet u Novom Sadu, koji školuje IT stručnjake, preduzetnički je orijentisan, firme koje je otvorio proizvode oko 100 miliona evra obrta godišnje i zapošljavaju oko 2.500 ljudi, a ovakva veza obrazovanja i biznisa je karakteristična za Evropu”, kazao je Šolaja na predstavljanju IKT klaster akademije.

Dodao je da je Vojvodina ovakav “recept” preuzela iz Silikonske doline u SAD i da se on pokazao kao uspešan, ali je naglasio da Srbija ne može više svoju softversku industriju bazirati na “outsourcingu” jer je to posao za ograničenu sumu novca.

“Srbija svoju IT industriju mora bazirati na poslovnom modelu koji će maksimizirati zaradu po zaposlenom, a to je proizvodnja softverskih rešenja i prodaja na globalnom tržištu”, kazao je on.

Kako je naveo, šansa Srbije u IT oblasti je velika jer obim posla globalno konstantno raste, potrebe za IT rešenjima rastu, a nema dovoljno ljudi koji mogu da isporuče ta rešenja korisnicima.

“Obrazovni sistem Srbije još uvek ne može da isporuči dovoljan broj IT stručnjaka, iako godišnje školovanje završi oko 2.500 ljudi, sa tendencijom rasta. Zato je važno da i privatni sektor preuzme inicijativu u obrazovanju”, kazao je on.

Naglasio je da je Evropska komisija tokom 2013. godine pokrenula Veliku koaliciju za digitalne poslove (Grand Coalition for Digital Jobs), koja će se baviti povećanjem broja IT stručnjaka u Evropi, nekoliko zemalja je osnovalo svoje nacionalne, a Vojvođanski IKT klaster namerava da tu inicijativu pokrene i u Srbiji.

Vojvođanski IKT klaster, uz podršku USAID, pokrenuo je u Novom Sadu IKT klaster akademiju, koja će za cilj imati obuku kadrova za zapošljavanje u IT sektoru, kako bi se povećala zaposlenost.

Kursevi na IKT akademiji trajaće šest meseci, sa akcentom na praktičan rad i obuku kadrova koji će moći odmah da se zapošljavaju u firmama, predavači će biti stručnjaci sa FTN, dok će praksu voditi iskusni mentori iz privatnog sektora.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga