- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vojvodina ponovo izabrana u Biro AER-a

Vojvodina je danas u Istanbulu ponovo izabrana za stalnu članicu Biroa Skupštine evropskih regija (AER), koji predstavlja najviše telo te najveće evropske regionalne asocijacije.

U narednom periodu Vojvodinu će u Birou AER-a predstavljati potpredsednica pokrajinskog parlamenta Maja Sedlarević, koja, zajedno sa potpredsednicom Skupštine Vojvodine Branislavom Belić, učestvuje u radu Generalne skupštine AER-a, koja je danas počela u Istanbulu.

Za predsednicu AER-a ponovo je izabrana Mišel Saban iz Francuske, koja je ovu funkciju obavljala i u prethodnom mandatu.

Na  generalnom zasedanju AER-a predstavnici više od 300 regiona i organizacija iz čitave Evrope razgovara o izazovima regionalne politike do 2020. godine.

Učesnici konferencije do sada su najveći deo svojih izlaganja posvetili jačanju uloge regiona u procesima odlučivanja kako u matičnim državama, tako i na nivou Evropske unije.

Tokom dva dana rada učesnici će razgovarati o procesima regionalizacije i decentralizacije u Evropi, dugoročnim izazovima regionalne politike, programima za mlade, mogućnostima regionalnog pristupa u razvoju malih i srednjih preduzeća, projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije, javnog zdravlja i socijalne akcije.

Predstavnici regiona, evropskih institucija, univerziteta i privatnog sektora razgovaraće i o budućnosti Evrope, kao i o evropskoj zakonskoj regulativi koja se direktno tiče budućnosti regiona.

Na kraju zasedanja biće doneta i Istanbulska deklaracija, u kojoj će biti sažete poruke i planovi evropskih regiona okupljenih u AER, kao i mogući odgovori na izazove koji regione očekuju do 2020. godine.

Vojvodina je 2002. godine primljena u punopravno članstvo AER-a, dok u radu Biroa učestvuje od 2004. godine.

AER predstavlja najveću mrežu regiona u Evropi i okuplja 270 regiona iz 33 zemlje, kao i 16 međunarodnih organizacija. Sedamdeset odsto članica AER-a dolaze iz zemalja koje su već u EU, dok je 30 odsto iz drugih evropskih zemalja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!