- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vojvodina podržava formiranje Saveta regiona srednjeg Dunava

Vojvodina i susedne županije u Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumuniji treba da formiraju „Savet regiona srednjeg Dunava“, koji bi omogućio dalji napredak i razvoj regije po ugledu na postojeći zajednički Komitet Gornje Rajne, izjavio je danas pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

Bugarski, sa saradnicima, boravi u trodnevnoj radnoj poseti Nemačkoj i Francuskoj, tokom koje će se upoznati sa programom prekogranične saradnje Regiona Gornje Rajne i jezera Konstanc.

“Vojvodina sa susednim županijama u visokom procentu koristi sredstva iz programa prekogranične saradnje, a namera je da se realizacijom ove inicijative prenesu iskustva najrazvijenijih regija Nemačke, Francuske i Švajcarske”, kazao je Bugarski tokom posete.

On je naglasio da je namera da se tako u narednom finansijskom periodu 2014.-2020. realizuju slične inicijative u okviru prekograničnih programa Srbije sa Mađarskom, Rumunijom i Hrvatskom.

Dodao je da se ciljevi Vojvodine poklapaju sa ciljevima regije Baden-Virtemberg, a to je povezivanje Univerziteta sa privrednim društvima. Ovo je već učinjeno na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, privlačenjem novca i plasiranjem u dalja istraživanja, posebno u oblasti poljoprivrede i prehrambene industрije.

“U ovim oblastima Vojvodina je sa susednim županijama konkurentna na evropskom kontinentu”, rekao je Bugarski i dodao da je potrebno promovisati klastere, posebno u poljoprivredi i automobilskoj industriji, implementirati i uskladiti regionalne, nacionalne i evropske strategije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!