Vojvodina ostaje bez najmanje 160 lekara

Paradoksalno je da u Srbiji ima oko 2.000 lekara na birou zapošljavanja, a da postoji deficit pedijatara, ginekologa i radiologa

26. jan 2017

Najmanje 152 lekara otišlo je u toku prošle godine iz Vojvodine put Nemačke i drugih zemalja u potrazi za poslom, a od početka januaru ove godine izdato je još devet „good standing“ sertifikata, prenosi portal 021.

Cifra od oko 160 članova Regionalne lekarske komore Vojvodine koji su dobili „zeleno svetlo“, kako se dodaje, nije konačna, jer se na odlazak u inostranstvo odlučuju i nezaposleni lekari i svršeni studenti medicinskih fakulteta, koji po zakonu moraju da obave pripravnički staž od pola godine u zdravstvenoj ustanovi kako bi ispunili minimum uslova za zaposlenje u inostranstvu.

Portal napominje da godišnje medicinu u Novom Sadu upiše oko 250 domaćih i stranih studenata, dok je šansa za zaposlenje rezervisana uglavnom za one bliske postojećem kadru u medicini (deca lekara, rodbina, prijatelji), a ostatak mladih lekara završi na birou i zbog aktuelne Vladine zabrane zapošljavanja, koja je dovela do deficita u ustanovama koje rade na spasavanju ljudskih života.

Kako za 021 kaže predsednik Regionalne lekarske komore Vojvodine dr Tomislav Stantić, najviše lekara i dalje se odlučuje da ode u Nemačku, jer je u ovoj državi nostrifikacija naše diplome lakša i, ukoliko lekari poznaju jezik, mogu sa lakoćom da počnu sa radom. Takođe, zabeleženo je i veće interesovanje specijalista i subspecijalista za zemlje Bliskog Istoka, jer su tamo izuzetno dobro plaćeni.

„Suštinski problem nedostatka kadrova u zdravstvu nije u trenutno nešto većem broju lekara koji odlaze u inostranstvo, već višegodišnje pogrešno kadrovsko planiranje. Paradoksalna situacija je da u Srbiji ima oko 2.000 lekara na birou zapošljavanja, a da postoji deficit pedijatara, ginekologa i radiologa. Medicinski fakulteti ne uspevaju da prate potrebe tržišta, naime upisnu politiku na medicinske fakultete vodi i odobrava Ministarstvo prosvete, a ne Ministarstvo zdravlja, uz očitu nekoordinisanost aktivnosti dva Ministarstva“, istakao je Stantić.

On je ukazao da nije pomogla ni zabrana odobravanja specijalizacija u proteklim godinama, koja je dovela do deficita u pojedinim specijalnostima i sve starijih lekara, kojima se bliži ili ih je već stigla penzija.

„Evidentan je, dakle, poremećaj na tržištu rada lekara, delom svakako i zbog zbog odlaska lekara u inostranstvo, a još više zbog neusklađene politike zapošljavanja lekara“, ocenio je Stantić.

Lekarima je država najpre smanjila platu za 10 odsto, pa zabranila njihovo zapošljavanje, a potom im krajem prošle godine povećala zarade za pet odsto. Medicinari su, podseća portal, zbog toga organizovali i protest u Novom Sadu zahtevajući hitno rešavanje problema u zdravstvu, ali on nije imao efekta.

„Toliko nam je dobro da nas je sve manje, mladi odlaze, a mi ovde branimo naša prava i prava pacijenata koji imaju pravo na lekara, medicinsku sestru, negovatelja“, ukazala je predsednica pokrajinskog odbora sindikata zaposlenih u zdravstvu Dunja Civrić.

Ukoliko se nastavi trend odlaska mladih i kvalifikovanih lekara, a „tiho“ zapošljavanje partijskih, rođačkih i na drugi način „adekvatnih ljudi“ u bolnicama, domovima zdravlja i kliničkim centrima, pitanje je ko će nas za nekoliko godina lečiti, napominje portal 021.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga