Vojvodina organizuje Letnju školu AER-a

“Ova škole je mogućnost da se prezentujemo mladima iz cele Evrope"

04. dec 2013

Predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor i generalni sekretar Skupštine evropskih regija (AER) Paskal Gergen potpisali su danas Memorandum o razumevanju kojim je Vojvodina postala domaćin Letnje škole AER-a 2014. godine.

U sedmodnevnoj Letnjoj školi AER-a učestvovaće 75 mladih koji rade u regionalnim institucijama i pripadaju nekoj političkoj partiji, zajedno sa isto toliko političara i državnih službenika koji rade u različitim regionima Evrope.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je na konferenciji za novinare da će tokom današnjeg dana na nizu sastanaka biti definisani detalji vezani za ovu godišnju manifestaciju.

“Ova škole je mogućnost da se prezentujemo mladima iz cele Evrope i privučemo pažnju evrposke političke javnosti na Srbiju i Vojvodinu”, kazao je Pastor.

Moto letnje škole biće „Vojvodina mesto susreta i dijaloga. Usudi se biti slobodan i misliti“, a biće govora o važnosti dijaloga, tolerancije, identiteta, regionalne politike i zavičajne istorije.

Osim toga škola će pokrenuti teme politike multikulturalizma i interkulturalizma, zakonodavnom okviru zaštite manjina u Srbiji, o Vojvodini i ostalim značajnim pitanjima.

Generalni sekretar Skupštine evropskih regija Paskal Gergen kazao je da je memorandum prvi korak i da sada počinje rad na organizaciji događaja.

“U julu ili avgustu zajedničkim snagama ćemo diskutovati o veoma važnim pitanjima za region. Cilj AER-a je da svuda u Evropi stavi regionalnu dimenziju na prvo mesto”, kazao je Gergen.

Dodao je da je jačanje regiona važno za građane cele Evrope i evropskih institucija.

Organizacioni odbor Letnje škole čine predstavnici 13 regiona iz više evropskih zemalja, a osim u Novom Sadu, učesnici će tokom škole imati prilike da borave i u Sremskim Karlovcima, Kovačici, Debeljači, Belom Blatu, Beogradu, Subotici.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga