Vojvodina odlična lokacija za vetrenjače

Izgradnja vetroparka trebalo bi da počne iduće godine kod Kovina, a prva faza trebalo bi da bude završena krajem 2014. godine

14. jula 2012

Predsednik američke kompanije Kontinental vind partners (Continental Wind Partners), koja planira da u naredne četiri godine investira u razvoj vetroparka „Čibuk“ u Kovinu, Mark Krendal izjavio je u Novom Sadu da Vojvodina ima dobre lokacije i veliki potencijal za korišćenje vetra kao neiscrpnog izvora energije.

Krendal je novinarima na festivalu Exit koji sa ovom američkom kompanijom sarađuje četiri godine kazao da bi izgradnja vetroparka trebalo da počne iduće godine, a da bi prva faza trebalo da bude završena krajem 2014. godine.

„Prva faza izgradnje bi trebalo da počne sredinom iduće godine, i trebalo bi da do kraja 2014. godine bude izgrađeno prvih 60 vetroturbina“ , rekao je Krendal i istakao da je Srbija pogodna za izgradnju vetroparka, imajući u vidu da je područje vetrovito.

Krendal je kazao i da kompanija tri godine posluje u Srbiji i prikuplja dozvole za izgradnju, i izrazio nadu da sa novom Vladom Srbije i ministrom energetike imati dobru saradnju.

Prema njegovim rečima vetroturbini neće biti postavljeni u naseljenim mestima, već na područjima gde nema građevina, ni drveća, imajući u vidu da su, između ostalog, u obavezi da prate migracije ptica pri izgradnji vetroparka.

„Stanovništvo u Srbiji prihvata ideju izgradnje vetroparka, koja doprinosi energetskoj sigurnosti zemlje, omogućava smanjenje uvoza struje a ujedno otvara prostor za razvoj investicija i unapređenje lokalne infrastrukture i nova radna mesta tokom izgradnje“, rekao je Krendal i dodao da kompanija kupuje zemljište, ali da dozvoljava seljacima da ga trajno obrađuju.

Krendal je istakao i da kompanija Kontinental vind partners i Exit festival sarađuju na promociji energije vetra i potencijalu koji Vojvodina ima za investicije u zelenu ekonomiju.

„Festival Exit je značajna manifestacija jer okuplja veliki broj generacija iz različitih krajeva i promoviše vrednosti koje kao kompanija zastupamo, pre svega očuvanje životne sredine, a Kontinental vind partners kao dugogodišnji partner festivala nastoji da upravo u tom segmentu doprinese edukacijom posetilaca“, istakao je Krendal.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi postavljene su prepoznatljive makete vetrenjača visine tri metra a posetiocima festival podeljene su lepeze i kape sa vetrenjačama kako bi se na simboličan način ukazalo na snagu vetra.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga