Vojvodina nije konsultovana oko izrade budžeta Srbije

Slede tužbe sudovima, jer "kada vam je neko dužan, onda to mora i da vam isplati"

25. okt 2012

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da Vlada Srbije do sada nije konsultovala Pokrajinu prilikom procesa izrade predloga budžeta Srbije za narednu godinu.

„Znam da Vlada Srbije radi na tom predlogu, ali mi do sada nismo konsultovani. Ako ne budemo konsultovani i ako ne bude postignut finansijski minimum za koji postoji garancija u Ustavu Srbije mi ćemo poduzeti korake koji uključuju i podnošenje tužbi“, rekao je Pajtić novinarima u Skupštini Vojvodine.

Prema Pajtićevim rečima, ukoliko budžet Vojvodine bude uskraćen za ustavom garantovana sredstva biće pokrenut parnični postupak pred nadležnim sudovima u zemlji.

„Mi nemamo drugih sredstava nego da se obratimo nadležnim institucijama, jer kada vam je neko dužan treba to i da vam isplati. Stvar je elementarne pristojnosti da kada odlučujete o nečijem budžetu ili nečijoj sudbini konsultujete i Pokrajinu koja čini skoro 30 odsto teritorije i ima mnogo više ekonomskog potencijala“, rekao je Pajtić.

Vlada Vojvodine pokrenula je postupak pred Ustavnim sudom Srbije za ocenu ustavnosti izmena Zakona o budžetskom sistemu Srbije, koje je Skupština Srbije usvojila, jer je time Pokrajina ostala uskraćena za značajna budžetska sredstva koja joj garantuje Ustav.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga