Vojvodina najviše izvozi, a Beograd uvozi

Beogradski region je u proteklih šest meseci bio vodeći kada je u pitanju uvoz i to sa 45,4 odsto, dok je u APV taj procenat bio 30,6 odsto.

05. avg 2011

 Najveće učešće u izvozu Srbije u prvoj polovini godine imao je region Vojvodine – 36,5 odsto, dok je izvoz Beogradskog regiona bio za 14,1 odsto manji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Beogradski region je u proteklih šest meseci bio vodeći kada je u pitanju uvoz i to sa 45,4 odsto, dok taj procenat u Vojvodini iznosi 30,6 odsto.

Kada je u pitanju izvoz robe, nakon Beograd i Vojvodine, na trećem mestu se nalazi region Južne i Istočne Srbije 21 odsto, zatim sledi region Šumadije i Zapadne Srbije 19,9 odsto, a oko 0,2 odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Posle Beogradskog regiona i Vojvodine, udeo u uvozu robe imali su region Šumadije i Zapadne Srbije – 12,1 odsto, region Južne i Istočne Srbije – 10,9 odsto, a oko jedan odsto uvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije, što znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvodjači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe. Tu činjenicu treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima, naveo je RZS.

Na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga