Vojvodina najdalje odmakla u integraciji Roma u društvo

Svetski dan Roma

08. apr 2012

Model Vojvodine za uključivanje Roma u društvo prepoznat je kao jedan od najboljih u Evropi, a čelnici pokrajinske vlade u više navrata su izjavili da su iz Brisela dobili poziv da predstave taj model i u zemljama Evropske Unije.

U ovom trenutku na Univerzitetu u Novom Sadu studira oko 300 studenata romske nacionalnosti, kako na osnovnim, tako i na master i na doktorskim studijama, izjavio je rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković.

On je podsetio da Univerzitet u Novom Sadu nudi i Studij romologije, čiji je cilj proširivanje svesti o romskoj kulturi, pismenosti i tradiciji.

Više od 400 Roma srednjoškolaca u Vojvodini školuje se takođe uz pomoć stipendija pokrajinske vlade, a njima su obezbeđeni i mentori.

Pokrajinska vlada pomogla je do sada i otvaranje oko 50 firmi u kojima su Romi i vlasnici i zaposleni, a uskoro će biti otvoren novi konkurs za otvaranbje firmi.

Vlada Vojvodine formirala je i Kancelariju za inkluziju Roma, a direktor te kancelarije Duško Jovanović rekao je agenciji Beta da je težište projekata uključivanja Roma u društvo, koje podržava EU, Vlada Vojvodine i Vlada Srbije, na obrazovanju.

„Jedino kroz obrazovanje i kroz masovnije prisustvo romske dece u obrazovnom sistemu, mi možemo da prekinemo taj začarani krug bede i siromaštva”, rekao je Jovanović.

Pokrajinski sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin složio se s Jovanovićem i rekao da je obrazovanje ključ za formiranje romske intelektualne elite.

„Kada imate nekoliko desetina studenata koje godišnje upišete, stvaramo uslove da jednoga dana ostvarimo ono što svi želimo, a to je da sami Romi i sama romska intelektualna elita, preuzme brigu o svom narodu”, kazao je Vasin.

Prema njegovim rečima, problemi Roma stvarani su i gurani pod tepih decenijama, pa je nemoguće očekivati brze promene na bolje, ali je u svakom slučaju važno započeti sa rešavanjem problema i rešavati ih postepeno.

„Kada imate na stotine i hiljade dece koje je teško motivisati da idu u školu, pa stotinak njih u toku jedne školske godine uspete da motivišete i upišete u školu, napravili ste mali korak, jer je još uvek mnogo one dece koja nemaju motiv da idu u školu. Ali, napravili ste mali korak: stotinu po stotinu, pa ćemo doći do broja od nekoliko hiljada”, rekao je Vasin.

Prema njegovim rečima, cilj je da se umesto getoizacije radi na degetoizaciji Roma.

„Kada jedno romsko naselje izmestite i ljudima omogućite normalne i civilizovane uslove života, još uvek ostaje na stotine naselja gde to niste uradili. Ali, u ovom jednom ste uradili. A nakon tog jednog biće drugo, treće, peto, deseto… Pa ćemo jednog dana moći da kažemo da smo se približili cilju da sva romska naselja budu izmeštena”, naveo je Vasin.

Tokom 2011. godine, osnovana je i Ženska romska mreža u Vojvodini, jer su Romkinje dvostruko diskriminisane: i kao žene, i kao Romkinje.

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila.

 

Građani ne žele Rome u Resniku?!
U neredima u beogradskom predgrađu Resnik povređeno je 11 policajaca koji su zatražili lekarsku pomoć na Vojnomedinskoj akademiji a dva građanina zbrinuta su u Urgentnom centru, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Za sada 11 policajaca zatražilo lekarsku pomoć na VMA i dva građanina u Urgentnom centru“, rečeno je u MUP-u.

Policija je ranije privela četiri osobe na razgovor, a tokom dana privedeno je još osumnjičenih, naveli su u MUP-u.

U Resniku su izbili neredi zbog postavljanja kontejnera u koje bi trebalo da budu smešteni Romi raseljeni iz naselja Belvil na Novom Beogradu.

Meštani Resnika protestovali su juče zbog odluke gradskih vlasti da u njihovo naselje presele Rome iz Belvila.

Incidenti su se dogodili na Svetski dan Roma.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga