Vojvodina na prvom mestu za ulaganja

Vojvodina prva u konkurenciji 54 regiona srednje veličine

18. feb 2014

Na konkursu “Evropski gradovi i regioni budućnosti” magazina “fDi intelidžens” (Intelligence) u sklopu britanskog Fajnenšel tajmsa (Financial Times), Vojvodina je zauzela prvo mesto u grupi od 54 regiona srednje veličine po kriterijumu efektivnosti troškova ulaganja, izjavio je danas predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Vojvodina je osvojila četvrto mesto u grupi svih evropskih regiona po istom kriterijumu, kao i četvrto mesto u grupi regiona Južne Evrope, po kriterijumu strategije za privlačenje stranih direktnih investicija, rekao je Pajtić na konferenciji za novinare.

On je objasnio da je VIP fond prijavio Vojvodinu na konkurs jer je magazin “fDi intelidžens” jedna od vodećih svetskih publikacija o direktnim stranim investicijama. Na taj konkurs se prijavilo 468 evropskih lokacija, gradova i regiona.

“Danas smo dobili tri odlične vesti za Vojvodinu i Srbiju. To je izuzetno veliki rezultat i odličan signal za sve buduće investitore, kao i snažan argument da dođu u Vojvodinu”, rekao je Pajtić i dodao da ova vest povećava konkurentnost Srbije.

Iza Vojvodine su se u konkurenciji regiona srednje veličine našli ukrajinska provincija Luhansk, rumunska regija Bukurešti-Ilfov, kao i Hercegovina.

Među pet najboljih regiona po kriterijumu efektivnosti troškova ulaganja našle su se i dve vojvođanske opštine: Sremska Mitrovica na trećem mestu i Inđija na petom.

Kada je u pitanju strategija za privlačenje stranih investicija, Vojvodini su najveći konkurenti italijanske regije Toskana, Lombardija i Emilija-Romanja, kao i slovenačko Pomurje, španska pokrajina Aragon, makedonska Ohrid-Struga, zatim Hercegovina-Split i Koprivnica-Križevci.

Magazin “fDi intelidžens” ocenjivao je šest kategorija: ekonomski potencijali, ljudski resursi, troškovna isplativost, infrastruktura, biznis klima i sgtrategija za privlačenje stranih direktnih investicija.

Dodela nagrada je 12. marta u Kanu, na svečanosti kojoj će prisustvovati zvaničnici evropskih gradova i regiona, kao i predstavnici njihovih agencija za promociju stranih investicija.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga