Vojvodina na 13. mestu u svetu po broju samoubistava

Najčešći razlozi: usamljenost, mentalni problemi, nemaština i nezaposlenost

10. sep 2015

Vojvodina se nalazi na 13. mestu u svetu po broju samoubistava, a na njenoj teritoriji samoubistvo svakodnevno počine dve do tri osobe, izjavila je danas direktorica Centra za prevenciju suicida “Srce” Vanja Jović.

“To je prilično velika cifra, s obzirom na to da je Vojvodina, ali i Srbija zemlja sa malim brojem stanovnika”, kazala je Jovićeva na uličnoj akciji ove organizacije povodom 10. septembra, Svetskog dana prevencije suicida.

Ona je rekla je da se ljudi javljaju svakodnevno u Centar “Srce”, te da su uzroci koji dovode do toga da osoba pomisli da sebi oduzme život različiti, a da su među njima usamljenost, mentalni problemi, nemaština i nezaposlenost.

Dodala je da Centar „Srce“ stalno prima nove članove volontere koji bi želeli da pomognu u rešavanju problema suicida, da je poziv otvoren i da se zainteresovani svih profesija mogu prijaviti na sajtu organizacije, a da će obuka biti realizovana tokom oktobra.

Ulična akcija deo je obeležavanja Svetskog dana prevencije suicida u celom svetu, a Centar „Srce“ je ovom prilikom Novosađanima predstavio svoj rad sa porukom da „nisu sami i da imaju kome da se obrate, kao i da imaju prava da se ponekad osećaju loše“.

Nevladina organizacija “Srce” postoji već 23 godine sa misijom da pomogne ljudima koji imaju poteškoće i razmišljaju o suicidu preko telefona, četa ili imejla.

(Autonomija) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga