Vojvodina među najsiromašnijima u Evropi

Među 280 regiona u Evropi, Vojvodina je na 274. mestu

20. okt 2012

Da zvanična evropska statistika uzima u obzir i Srbiju, pokazalo bi se da su naši regioni najsiromašniji mereno bruto domaćim proizvodom po glavi stanovnika.

Među 280 regiona u Evropi dva poslednja mesta zauzeli bi region Šumadija i zapadna Srbija, te južna i istočna Srbija, a ni Vojvodina ne bi stajala mnogo bolje, kaže za „Dnevnik” urednik portala „Makroekonomija” Miroslav Zdravković koji je u podatke iz „Eurostatovog” ovogodišnjeg izveštaja o evropskim regionima ubacio i naše.

Prema njegovim rečima, između Vojvodine, koja je u evropskoj tabeli na 274. mestu, to jest šesta je otpozadi, i dva najgora, takođe naša, smestila su se tri bugarska i jedan rumunski region. Inače, Srbija je u ovom merenju podeljena na četiri regiona, a najbolje od njih stoji region Beograda, koji je zauzeo 238. mesto.

Od bivših republika SFRJ na evropskoj tabeli najbolje stoji region zapadna Slovenija, koja je sa 105 posto evropskog proseka razvijenosti na 98. od 280 mesta. Druga je severozapadna Hrvatska, koja je na 199. mestu, Crna Gora je na 266, a iznad Vojvodine je i Makedonija, koja je na 273. poziciji.

(Dnevnik)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga