Vojvodina lider u prekograničnoj saradnji

Bugarski: Programi međuregionalne saradnje omogućavaju investicije od preko 80 miliona evra do 2020. godine

30. jan 2015

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski rekao je da će taj sekretarijat ove godine staviti akcenat na međuregionalnu saradnju Vojvodine sa drugim regijama i učešće Vojvodine u procesu evropskih integracija Srbije.

Bugarski je na konferenciji za novinare kazao da će prioritet biti saradnja sa regijama iz najbližeg okruženja, iz Rumunije, Mađarske i Hrvatske, kao i programi prekogranične saradnje koji omogućavaju investicije od preko 80 miliona evra do 2020. godine.

„To je dobra polazna osnova kako bi se napravio iskorak i na taj način će Vojvodina održati lidersku poziciju na ovom polju na teritoriji Srbije. Podsetiću vas da je od preko 400 projekata, oko 350 prekograničnih projekata realizovano na teritoriji Vojvodine u proteklom periodu“, istakao je Bugarski.

Dodao je da je u ovoj godini planirano da se kandiduju veliki infrastrukturni projekti koji su važni za Vojvodinu da se ne dešavaju poplave, da se preventivno deluje u oblasti poljoprivrede, a to pre svega znači izgradnju kanala Baja-Bezdan i izmuljavanje Begeja, kao i projekat otvaranja tri granična prelaza sa Rumunijom.

Kako je najavio Bugarski, u ovoj godini će biti realizovan sporazum koji je potpisan prošle godine sa distriktom Štutgart, u oblasti poljoprivrede i obrazovanja.

Projekat koji predstavlja novi izazov je podrška Pokrajinske vlade pilot projektu Fakulteta za poljoprivredu i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, sa Južnoafričkom Republikom, koji treba da otvori novo tržište i saradnju sa tom državom.

Između ostalog, plan u radu Sekretarijata za ovu godinu je i da se kroz publikacije obaveštavaju svi učesnici u prekograničnoj i međuregionalnoj saradnji Vojvodine, kao i korisnici i sve zainteresovane strane, o saradnji sa prijateljskim regijama.

Bugarski je najavio i posetu delegacije Pokrajinske vlade Nemačkoj i Francuskoj sledeće nedelje, gde će se sa kolegama iz Mađarske, Rumunije i Hrvatske upoznati sa dobrim projektima koji su implementirani u proteklih 40 godina prekogranične saradnje koja postoji između Francuske i Nemačke.

U procesu pregovaranja Srbije sa Evropskom unijom Vojvodina i dalje traži svoje mesto, nakon delegiranja više od 70 stručnjaka za ovaj proces.

„Nažalost ne možemo da budemo zadovoljni ovom saradnjom, jer su do sada naši stručnjaci aktivno uključeni samo u oblast zaštite životne sredine, dok su u drugim oblastima vrlo površno, pa postoji veliki prostor za unapređivanje saradnje. Srbija može mnogo bolje da vodi taj proces, a propušteno je nekoliko šansi da Srbija na adekvatan način predstavi svoju poziciju. Proteklih dana na skriningu Poglavlja 22. predstavnici republičkih ministarstava nisu bili spremni da odgovore na adekvatan način na pitanja koja su im postavljena. Voleo bih da to nije otpor institucija nego pojedinaca, koji nisu ceo proces podigli na adekvatan nivo“, ocenio je Bugarski.

Bugarski je pozvao medije da provere i ocene funkcionisanje sistema komunikacije sa građanima i da obaveste sekretarijat o rezultatima, jer je zajednički cilj što bolji model komunikacije administracije i građana, a najviši cilj je da administracija bude uslužni servis građana.

„Vojvodina je izradila Program razvoja 2014-2020. gde ćemo ove godine pratiti ono što su prakse i politike EU sa idejom da budemo spremni i konkuretni“, naglasio je Bugarski, i dodao da je unapređenje kapaciteta lokalnih samouprava važno pitanje u radu Sekretarijata.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga