Vojvodina ima potencijal za izvoz briketa i peleta u EU

Proizvodnja peleta i briketa iz agrobiomase i drvne biomase veliki je potencijal Vojvodine

03. sep 2013

Pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević-Bajić izjavila je danas da Vojvodina ima potencijal za proizvodnju i izvoz peleta i briketa na tržište zemalja Evropske unije.

„Proizvodnja peleta i briketa iz agrobiomase i drvne biomase veliki je potencijal Vojvodine i u tom pravcu treba razvijati poslovanje“, kazala je Pavićević-Bajić u razgovoru sa direktorima fabrika za proizvodnju peleta i briketa.

Dodala je da je njen sekretarijat izdvojio sredstva za stvaranje domaćeg tržišta potrošača peleta i briketa, poput toplana, socijalnih ustanova, škola i građana.

Prema njenim rečima, cilj je da se u naredne tri do četiri godine omogući da Vojvodina proizvodi sopstvenu toplotnu energiju i do 50 odsto.

Nataša Pavićević-Bajić najavila je da će ovog meseca rukovodstvo Svetske asocijacije za bioenergiju doneti odluku o posebnoj saradnji sa Vladom Vojvodine, kao i o pomoći koja će pokrajini biti pružena kako bi svoje proizvode od drvne i agrobiomase plasirala na tržište EU.

Učesnici sastanka ocenili su da bi prvi izvozni posao mogao da se ostvari do kraja ove godine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga