Vojvodina i Srbija – republike u sastavu SR Srbije!

Vojvodina kao unutrašnja kolonija Srbije

25. mar 2012

Učesnicima Četvrte vojvođanske konvencije biće predloženo da usvoje „Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije”, kojom se predlaže formiranje „Savezne Republike Srbije”, koju bi činile „Republika Srbija i Republika Vojvodina”.

„Zajednička budućnost na novim osnovama može se osigurati samo na osnovama jednakosti i ravnopravnosti Srbije i Vojvodine i na principima federalizma i republikanizma”, navodi se u predlogu te deklaracije u koji je Beta imala uvid.

Ocenjuje se da Vojvodina od 1918. godine, kada je ušla u Kraljevinu Jugoslaviju, „plaća visoku cenu zajedničkog života sa Srbijom”, kroz „sputavanje razvoja, ekonomsku eksploataciju, diskriminaciju i zapostavljanje Vojvodine”.

Navodi se da je Vojvodina danas u položaju „unutrašnje kolonije Srbije” i upozorava da je „neravnopravnost izvor trajne nestabilnosti”.

Četvrtu vojvođansku konvenciju, kao i prethodne tri, organizuju manje vojvođanske stranke koje se zalažu za reviziju ustavnog položaja Vojvodine, kao i autonomaške nevladine organizacije.

Ta konvencija najavljena je za 1. april ove godine i održaće se u Novom Sadu, a programske dokumente sutra će na konferenciji za novinare predstaviti nekadašnji vojvođanski visoki funkcioner u bivšoj SFRJ Živan Berisavljević i predsednik nevladine organizacije Vojvođanski klub Đorđe Subotić.

 

Deklaraciju o Vojvodini republici ne podržavaju svi sazivači

Deklaracija o potrebi formiranja “Savezne Republike Srbije”, u čijem bi sastavu bile “Republika Srbija” i “Republika Vojvodina” nije zajednički stav svih sazivača Četvrte vojvođanske konvencije, već će o njoj biti razgovarano na tom skupu u Novom Sadu, 1. aprila, rečeno je agenciji Beta u Organizacionom odboru konvencije.

„Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije” su juče predstavili nekadašnji visoki funkcioner u bivšoj SFRJ Živan Berisavljević i predsednik nevladine organizacije Vojvođanski klub Đorđe Subotić.

Među sazivačima te konvencije je i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), a predsednik te najjače manjinske partije u Srbiji Ištvan Pastor rekao je agenciji Beta da SVM nije za Vojvodinu republiku, već za to da pokrajina ima široku autonomiju, sa zakonodavnom, sudskom i izvršnom vlašću.

On je obrazložio da je SVM učestvovao i na prethodne dve vojvođanske konvencije i da će učestvovati i na ovoj, jer želi da iznese svoje stavove o autonomiji Vojvodine.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić rekao je da ta stranka smatra da Vojvođani neće ništa dobiti ako se sadašnja “beogradizacija” zameni “novosadizacijom” i dodao da je DSHV zbog toga za decentralizaciju države do nivoa lokalnih samouprava.

On je ocenio da je grupa bivših i sadašnjih političara, koja je inicirala ideju o „Saveznoj Republici Srbiji” zapravo “preskromnog političkog kapaciteta da bi mogla nešto promeniti”.

“Ostaje da sačekamo da vidimo ko će dalje povlačiti poteze i ko će se sve priključiti. Mislim da se troši previše energije na to pitanje”, kazao je Kuntić agenciji Beta.

U Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) agenciji Beta je rečeno da će i predstavnici ovog udruženja učestvovati u radu konvencije, jer žele da se o temi autonomije Vojvodine razgovara.

U NDNV-u su kazali da nemaju konačan politički stav o tome kakav status Vojvodina treba da ima, već smatraju da je tema autonomije Vojvodine u medijima marginalizovana pa je Četvrta vojvođanska konvencija prilika da se govori o položaju pokrajine u Srbiji.

Sazivači Četvrte vojvođanske konvencije su još i Vojvođanska partija, Crnogorska partija, Alijansa vojvođanskih Rumuna, Rusinska demokratska stranka, te nevladine organizacije Forum V-21, Argus, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Regionalni centar za izbegla i prognana lica.

Pajtić: Vojvodina republika – neverovatna ideja u službi izbora

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je večeras da je ideja o tome da Vojvodina treba da bude republika unutar federalizovane “Savezne Republike Srbije” jedna od “neverovatnih ideja” kakvih će biti sve više kako se izbori budu približavali.

“Što budemo bliži izborima, biće sve neverovatnijih i neverovatnijih ideja”, rekao je Pajtić agenciji Beta.

Pastor: SVM nije za republiku, već za široku autonomiju

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da se njegova stranka ne zalaže za Vojvodinu kao republiku unutar „Savezne Republike Srbije”, kao što to predlažu neke manje vojvođanske stranke, već za Vojvodinu sa širokim autonomnim ovlašćenjima.

„Mi ne razmišljamo o Vojvodini kao republici unutar Savezne republike Srbije, već o Vojvodini kao širokoj autonomiji sa zakonodavnom, sudskom, izvršnom vlašću i sa sopstvenim prihodima”, rekao je Pastor agenciji Beta.

Ištvan Pastor je rekao da će predstavnici SVM-a učestvovati na toj konvenciji, kao što su učestvovali i na prethodne dve i ocenio da će se na tom skupu naći „preostali borci za vojvođansku autonomiju”.

„Bićemo na konvenciji da bismo izneli svoje stavove. Sada se postavlja pitanje da li će priča o Vojvodini preživeti ili će zauvek biti potisnuta”, rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, mnogi koji su autonomiju Vojvodine isticali kao svoj cilj, u međuvremenu su odustali od toga.

On je naveo da je Vojvodina u proteklih pet godina ostala uskraćena za 620 miliona evra i ocenio da takav odnos države prema svojoj pokrajini ne sme da se nastavi.

„Vojvodina može da snosi određene terete solidarnosti, ali ona mora istovremeno i da raspolaže sa onim što je sama stvorila”, kazao je Pastor.

Jerkov: Ideja o republici nije nova, LSV je predlagala još 1999.  

Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov izjavila je danas da je promena Ustava Srbije neophodan preduslov za bolji položaj Vojvodine.

“U ovom ustavu se ne može naći dovoljno prostora za bolji položaj Vojvodine i zato ga nužno treba menjati”, kazala je Jerkov agenciji Beta.

Dodala je da ideja o tome da Vojvodina bude republika nije nova i podsetila da je njena stranka predlagala status republike za ovu pokrajinu još 1999. godine.

Aleksandra Jerkov je kazala da se postavlja pitanje koliki je politički kapacitet ovih stranaka koje predlažu federalni koncept uređenja države i kako misle da ga sprovedu u delo.

„U svakom slučaju, važnije je koji će nivo nadležnosti imati Vojvodina, od toga kako će se to formalno zvati”, kazala je portparolka LSV.

Dodala je da njena stranka neće učestvovati na Četvrtoj vojvođanskoj konvenciji, koja se održava 1. aprila u Novom Sadu.

Mijić (LDP): Bitna je suština a ne model autonomije Vojvodine  

Potpredsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Dušan Mijić izjavio je danas da za Vojvodinu nije najvažnije kakav će model biti ponuđen za njen položaj u Srbiji ili sa Srbijom, već šta će biti suština njene autonomije.

“Svaki model može ravnopravno da učestvuje u jednom slobodnom javnom dijalogu pa tako i model o Vojvodini republici unutar federalizovane Srbije. Međutim, sam model ne garantuje ujedno i stepen autonomije Vojvodine”, rekao je Mijić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, zbog toga treba otvoriti slobodan javni dijalog o problemu autonomije Vojvodine i postići dogovor o tome kako vojvođanska autonomija treba da izgleda.

“Možda i sama autonomija može da da više funkcionalnosti za Vojvodinu, nego neki federalni model. Ali, hajde da razgovaramo o tome”, rekao je Mijić i najavio da će LDP u statusu gosta prisustvovati Četvrtoj vojvođanskoj konvenciji u nedelju, 1. aprila.

Komšić: Nerealna inicijativa o Vojvodini republici

Politički analitičar Jovan Komšić ocenio je danas da je legitimna ali nije realna inicijativa da Vojvodina bude republika unutar „Savezne Republike Srbije”, što su predložile pojedine manje vojvođanske stranke.

“To je legitiman način razmišljanja, ali mislim da nije realno da se o tome raspravlja u ovom političkom trenutku u Srbiji”, rekao je Komšić agenciji Beta i ocenio da „u dogledno vreme” nema šanse da se o tome raspravlja.

Ocenio je da takva inicijativa nije ni secesionistička, jer predviđa jedinstvenu federalnu državu.

Komšić je dodao da je potrebno otvoriti slobodnu javnu diskusiju o potrebi decentralizacije i regionalizacije Srbije, a samim tim i o potrebi menjanja položaja Vojvodine.

On je ocenio da će takva jedna diskusija biti moguća ukoliko Srbija stabilizuje svoj put ka Evropskoj Uniji.

„Buduća regionalizacija Srbije bi otvorila mogućnosti za nove nadležnosti Vojvodine, koje ne postoje u aktuelnom Ustavu Srbije”, rekao je Komšić.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga