Vojvodina i Frulija Venecija Đulija potpisale ugovor o saradnji

Okvirna vrednost sporazuma je 220.000 evra

17. dec 2012

Vojvodina i italijanska regija Frulija Venecija Đulija potpisale su danas u Udinama ugovor o programu decentralizovane saradnje za period od narednih godinu dana.

Ugovor o saradnji između dve pokrajine posvećen je zajedničkim aktivnostima dve vlade za 2013. godinu i obuhvata oblasti energetike, kulture, malih i srednjih preduzeća i socijalne i zdravstvene zaštite.

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu i međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski rekao je agenciji Beta nakon potpisivanja da saradnja sa italijanskom regijom postoji već deset godina i ona je više puta do sada bila verifikovana.

“S tim u vezi danas smo potpisali novi sporazum čija je okvirna vrednost 220.000 evra“, rekao je Bugarski i dodao je da je predviđeno da šest zajedničkih projekata iz četiri različite oblasti saradnje budu realizovani na tlu Vojvodine u narednih godinu dana.

Bugarski je rekao i da je ugovor neka vrsta pilot projekta i odnosi se na oblasti energetike, malih i srednjih preduzeća, kulture i socijalne politike, a da je danas dogovoreno da se pristupi izradi zajedničke strategije saradnje od 2014. do 2020. godine.

Tokom današnjeg sastanka bilo je reči i o ranijem dogovoru dve regije da se odruži zajednička sednica dve vlade, što će se prema rečima Branislava Bugarskog najverovatnije dogoditi u prvom kvartalu 2013. godine.

Direktor za međunarodne odnose regije Frulija Venecija Đulija Lućano Poceko (Luciano Pozeko) rekao je agenciji Beta da je saradnja sa Vojvodinom za tu regijau veoma važna jer se deset godina unazad pokazala kao jako dobar partner u koga se možeimati poverenja.

“Današnje potpisivanje ugovora o saradnji je ustvari pokušaj da nađemo nove vidove saradnje u budućnosti i da obe regije dobiju mogućnost da se ekonomski razvijaju”, rekao je Poceko i izrazio nadu da će kroz saradnju u ove četiri oblasti to biti moguće.

Ugovorom je predviđeno da se u oblasti energetike realizuju projekti pomoći italijanskih stručnjaka na izradi lokalnih energetskih planova i uvođenja biomase kao energenta za daljinsko grejanje, kao i projekat podrške lokalnim zajednicama u jačanju energetske efikasnosti.

Ugovor predviđa i saradnju na razmeni iskustava i znanja u projektu „Sirmium – grad careva i carski grad” i zajedničko kreiranje baze podataka o malim i srednjim preduzećima u Vojvodini.

Projekat „Servisi u lokalnoj zajednici za osobe s mentalnim poremećajima” podrazumeva pomoć italijanske regije u procesu reformi tri velike psihijatrijske bolnice u Vojvodini, jer Frulija Venecija Đulija ima jednu od najrazvijenijih službi za mentalno zdravlje u Evropi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga