Vojvodina i Britanski savet sarađuju na uvođenju dvojezične nastave

Bilingvalnu nastavu na srpskom i na engleskom jeziku pohađa 700 učenika u Vojvodini

15. maja 2014

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i direktor Britanskog saveta za Zapadni Balkan Toni O’Brajen (Tony O’Brien) potpisali su danas Sporazum o saradnji koji se odnosi na projekat uvođenja dvojezične nastave na srpskom i engleskom jeziku u školama u Vojvodini.

Oni su potpisali sporazum u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, u kojoj se od ranije odvija nastava na engleskom i srpskom jeziku.

Bojan Pajtić je rekao da je takvim programom bilingvalne nastave, koji se u Vojvodini realizuje od 2010. godine, trenutno obuhvaćeno oko 700 učenika u osnovnim i srednjim školama, kao i u predškolskim ustanovama. „Kvalitet tog programa potvrđuje i činjenica da je tri puta više dece zainteresovano da učestvuje u njemu, nego što je to objektivno moguće“, rekao je Pajtić.

On je objasnio da, zajedno sa Britanskim savetom, pokrajinska vlada omogućava obučavanje i edukaciju nastavnika i profesora da bi mogli svoje nastavne predmete da izlažu na engleskom jeziku i finansira sve što je neophodno da bi se obezbedili tehnički uslovi za ovu vrstu nastave. Prema njegovim rečima, danas poznavanje engleskog jezika na visokom nivou jeste ne samo pitanje obrazovanje, već i opšte kulture i preduslov snalaženja u modernom svetu kojim dominira internet.

Toni O’Brajen je rekao rekao je da Britanski savet voli da radi sa obrazovnim timom u Vojvodini, jer taj tim razume koliko je važna bilingvalna edukacija. Britanski savet želi da unapredi bilingvalnu nastavu na srpskom i engleskom jeziku, kroz pomoć u treningu nastavnika, donošenju novih tehnologija, deljenju iskustava iz Velike Britanije, kazao je O’Brajen.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga